Wijzigingen aan Visserij- en aquacultuursector steunmogelijkheden (FIVA en EFMZVA)

Het Departement Landbouw en Visserij veranderde op 1 januari 2024 van naam. De naamsverandering in 'Agentschap Landbouw en Zeevisserij' is het gevolg van de oprichting van het nieuwe beleidsdomein Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie dat de Vlaamse Regering in het najaar van 2023 goedkeurde.

De komende maanden worden er vier oproepen gelanceerd die de toekomst van de Vlaamse visserijsector op lange termijn bestendigen, het mariene milieu beschermen en herstellen, de Vlaamse aquacultuur op een duurzame wijze laten groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie versterken: 1. Bescherming en herstel van het mariene milieu en de biodiversiteit (indienen van 1 november 2023 tot 31 januari 2024) 2. Toegepast onderzoek en innovatie in de aquacultuursector, met focus op onderzoeksthema circulariteit (indienen van 15 september 2023 tot 15 november 2023) 3. Investeringen duurzame verwerking aquatische producten (indienen van 15 september tot 15 oktober 2023) 4. Indiening van een strategie voor kustgebonden vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling (indienen van 1 oktober tot 15 december 2023). Meer informatie op de pagina Praktische informatie over steunaanvragen programma Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur 2021 – 2027.

Vanaf 16 juli 2023 is het mogelijk om projectaanvragen in te dienen via het open loket. Ten opzichte van de programmaperiode 2014 – 2020 ligt de focus nu meer op thema’s zoals de digitale en groene transitie, samenwerking en partnerschap, het versterken van de lokale keten, en is er vanuit Prioriteit 3 opnieuw ruimte voor de ontwikkeling van een lokale actiegroep in de kustregio. Meer informatie kan je raadplegen op EFMZVA: Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en Aquacultuur (2021-2027).

Van 16 april 2023 tot en met 15 juli 2023 kan er steun worden aangevraagd voor acties die de gevolgen van de klimaatverandering matigen en de vissersvaartuigen energie-efficiënter maken via investeringen in vistuig en visserijuitrusting op voorwaarde dat zij de selectiviteit van dat vistuig niet ondermijnen.

Het FIVA wordt gebruikt als Vlaamse cofinanciering voor dossiers die worden goedgekeurd binnen het EFMZV. Daarom werden beide maatregelen ondergebracht in 1 maatregel