Ter beschikking stellen van Vlaamse uitrustingsgoederen

Laatst gewijzigd op 2 mei 2019 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
kmo's
Voor wat
ter beschikking stellen van uitrustingsgoederen aan ondernemingen in ontwikkelingslanden
Subsidie
van 35 tot 50% van het contractbedrag

Wat houdt de maatregel in

Ondernemingen in het Vlaamse Gewest kunnen bij Flanders Investment & Trade (FIT) een subsidie bekomen wanneer zij uitrustingsgoederen ter beschikking stellen aan ondernemingen in bepaalde ontwikkelingslanden, met als doel een verkoop te realiseren.

De steun bedraagt 50% (Minst-Ontwikkelde Landen) of 35% van het contractbedrag. Het contractbedrag mag niet hoger zijn dan € 495.000 (MOL) of € 740.000.

Wie komt in aanmerking

Deze maatregel is van toepassing op de ondernemingen, ongeacht hun rechtsvorm, gevestigd in het Vlaamse Gewest, die uitrustingsgoederen produceren en voldoen aan de volgende kmo-definitie:

  • de onderneming moet minder 250 werknemers tewerkstellen;

  • de jaaromzet mag maximaal € 50 miljoen bedragen, of het balanstotaal maximaal € 43 miljoen;

  • de onderneming beantwoordt aan het zelfstandigheidscriterium (maximaal 25 procent van het kapitaal is in handen zijn van een grote onderneming.

Bij de toepassing van deze criteria wordt rekening gehouden met eventuele partner- en verbonden ondernemingen van het betrokken bedrijf. Hierdoor zullen gegevens van gelieerde bedrijven opgeteld moeten worden.

De ondernemingen die niet voldoen aan deze kmo-definitie komen enkel in aanmerking voor projecten die een uitzonderlijk exportbevorderend karakter hebben en van uitzonderlijk internationaal belang zijn.

Wat komt in aanmerking

Om in aanmerking te komen voor steun moet de onderneming uitrustingsgoederen exporteren zoals bepaald in de OESO-conventie terzake (OCDE/GD(92)95) naar één van volgende landen (opgelet: enkel de lijst op de website van FIT geeft de meest actuele stand weer):

  • Minst-Ontwikkelde Landen (MOL - LDC): Afghanistan, Angola, Bangladesh, Benin, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal-Afrikaanse Republiek, Comoren, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Haïti, Jemen, Kiribati, Laos, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mali, Mauritanië, Myanmar (Birma), Mozambique, Nepal, Niger, Oeganda, Oost-Timor, Rwanda, Senegal, Solomon-Eilanden, Sao Tomé & Principe, Sierra Leone, Soedan, Somalië, Tanzania, Togo, Tsjaad,  Tuvalu, Vanuatu,  Zambia, Zuid-Soedan.
  • AndereArmenië, Bolivië, Congo Republiek, Egypte, El Salvador, Filipijnen, Georgië, Ghana, Guatemala, Honduras, Indië, Indonesië, Ivoorkust, Kaapverdië, Kameroen, Kenia, Kirgizstan, Kosovo, Marokko,  Micronesië, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Nigeria, Noord-Korea, Oekraïne, Oezbekistan, Pakistan, Papua-Nieuw-Guinea, Sri-Lanka, Swaziland, Syrië, Tadjikistan, Tunesië, Viëtnam, West Bank en Gaza, Zimbabwe.

De actuele landenlijst is ook terug te vinden op de website van FIT (www.flandersinvestmentandtrade.com/export/subsidie-voor-uitrustingsgoederen), categorie uitrustingsgoederen). De landen vermeld met 'eligible' komen in aanmerking voor subsidiëring. Het overeenkomstig percentage wordt vermeld.

Er wordt geen steun verleend aan landen die zich in een oorlogssituatie bevinden of waartegen internationale sancties zijn uitgevaardigd.

Uitrustingsgoederen worden hierbij gedefinieerd als machines of uitrusting met hoge stukwaarde voor gebruik in een fabricageproces, productie, handel of andere kapitaalgoederen.

Deze Vlaamse uitrustingsgoederen mogen niet meer dan 30% goederen van buitenlandse oorsprong bevatten. Dit percentage wordt verhoogd tot 40% indien het uitsluitend goederen met oorsprong uit de Europese Unie betreft.

De uitrustingsgoederen moet de aanvrager rechtstreeks aan de eindgebruiker leveren.

Voor de levering van militaire goederen, schepen, vliegtuigen, kernenergiecentrales en landbouwproducten kan geen steun worden bekomen.

Omvang steun

De uitrustingsgoederen worden ter beschikking gesteld via de uitbetaling aan de aanvrager van een subsidie die gebaseerd is op de prijs die aan de koper wordt aangerekend. De aanvrager dient deze subsidie in mindering te brengen van zijn prijs.

Voor de Minst-Ontwikkelde Landen (MOL - LDC) is de steun bepaald op 50% van het contractbedrag. Het contractbedrag mag niet hoger zijn dan € 495.000.

Voor de levering van uitrustingsgoederen aan de andere landen kan de onderneming een subsidie bekomen van 35% van het contractbedrag van de verkoop van de uitrustingsgoederen. Het contractbedrag mag in dit geval niet hoger zijn dan € 740.000.

De aanvragers kunnen maximaal twee aanvragen per jaar indienen. Afhankelijk van het beschikbare budget kan dit aantal variëren. Per land kan een onderneming slechts één subsidie bekomen binnen een periode van drie jaar. De steun wordt uitbetaald in twee schijven (75% en 25%).

Aanvraagprocedure

Het aanvraagformulier en de landenlijst kunt u terugvinden op de website: www.flandersinvestmentandtrade.com/export/subsidie-voor-uitrustingsgoederen.

Contact

Aanvragen tot ondersteuning moeten worden ingediend bij:

Adres

Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel
België

Contactpersoon
Christophe Boone
Telefoon