Van aarde naar waarde - Toepassing van leemsteen in de praktijk

Laatst gewijzigd op 5 april 2023

Samenvatting

Binnen het living lab VAN AARDE NAAR WAARDE - Toepassing van Leemsteen in de praktijk onderzoeken de partners gedurende drie jaar de toepassing van leemsteen in bouwprojecten.

De uitdaging

Leemsteen is een volledig circulair bouwmateriaal met veel potentieel voor het verlagen van de materialenvoetafdruk en CO2-uitstoot van de bouwsector. Het materiaal wordt niet gebakken, waardoor bij het productieproces veel minder CO2 vrijkomt dan bij klassieke baksteen. Als er geen stabilisatoren worden toegevoegd, kan leemsteen bovendien op het einde van de levenscyclus opnieuw als grondstof dienen of terugkeren naar de natuur in ongewijzigde vorm. Wanneer uitgegraven grond van bouwwerven gebruikt wordt als grondstof voor de productie is er ook geen ontginning van nieuwe grondstoffen nodig.

Het living lab

Aan de hand van experimenteel onderzoek, reële praktijkcases en een demoproject met sociaal-ecologische impact onderzoekt dit living lab de technische knelpunten bij het ontwerp en de uitvoering van leemsteenmetselwerk. Ook bevragen zij ervaringen en voorkeuren van architecten, aannemers en bouwheren en nemen ze deze mee bij het formuleren van ontwerpoplossingen.
Binnen dit living lab wordt ingezet op multidisciplinaire kennisopbouw, sensibilisering, demonstraties en co-creatie met ontwerpers, ingenieurs, bouwheren en andere bouwactoren met als doel het gebruik van leemsteen in de bouw op te schalen.

Wie voert dit living lab uit?

Dit living lab is een samenwerking tussen UHasselt, Democo, A20 ARCHITECTEN, Buildwise en BrickZ.

Hoe kan jouw onderneming participeren?

Ben je actief in de bouwsector en heb je interesse in duurzame materialen? Ben je projectontwikkelaar en wil je je bouwactiviteiten verduurzamen? Neem contact op met dit living lab voor inzichten en partners die je hierbij kunnen helpen.

Verschillende proefmuren van leemsteen

Delen: