Living Lab Circulair Textiel

Laatst gewijzigd op 5 april 2023

Samenvatting

Living lab Circulair Textiel streeft naar het maximaal sluiten van de textielkringloop. Textiel zo lang mogelijk in circulatie houden, doorbreekt de heersende take-make-waste trend in de lineaire textielketen.

De uitdaging

De productie van textiel is nog steeds belastend voor het milieu: voor de grondstoffen zijn duizenden liters water nodig, verven gebeurt met ongezonde chemicaliën en stoffen verdwijnen aan het einde van hun levensduur op de afvalberg. Bovendien is fast-fashion erg populair, waardoor de levenscyclus van textiel nog meer ingekort wordt. De verschillende fases die textiel doorloopt zijn soms verspreid over de hele wereld.

Het living lab

Hoewel de waardeketen van textiel zich vaak niet meer in Europa bevindt, sluit textielverwerking wel aan bij de activiteiten van lokale maatwerkbedrijven in de Hasseltse regio. Dit living lab brengt waar mogelijk de waardeketen terug naar het lokale niveau. Het living lab wil bewustzijn creëren bij burgers om textiel zo lang en hoogwaardig mogelijk te gebruiken en wil mainstream modebedrijven meekrijgen in dit verhaal. Er wordt ook een lerend netwerk ingericht om good practices te delen met andere steden, gemeenten en provincies.

Wie voert dit living lab uit?

Dit living lab is een samenwerking tussen Stad Hasselt, Limburg.net, Maatwerkbedrijf De Springplank, Studio AMA en AVANSA LIMBURG.

Hoe kan jouw onderneming participeren?

Ben je een lokaal bedrijf in de textiel- of mode-industrie met interesse in circulaire economie? Neem contact op met dit living lab voor inzichten en partners die je hierbij kunnen helpen.

Foto door Volha Flaxeco op Unsplash.com

Delen: