Yes, tonight we Yeat!

Op de valreep nog een tafel boeken voor een felbegeerd restaurant uit de Gault & Millau? Het is vaak onbegonnen werk. Maanden op voorhand zit alles al vol. Toch kampt elk restaurant met last minute afhakers en dan is het voor uitbaters niet altijd evident om die gaten nog opgevuld te krijgen. Yeat brengt de oplossing: een app die alle geïnteresseerden meteen op de hoogte brengt van een vrijgekomen tafel. Om verder te groeien, wilde Yeat de gebruikerservaring nog verbeteren en daarvoor deden ze een beroep op de innovatieve starterssteun van VLAIO.
© Yeat

Gedaan met lege tafels 

Patrick De Langhe en Lore Aerts – cofounders van Yeat – waren de vele last minute annulaties en no-shows in hun eigen restaurant beu en wilden een oplossing uitdenken. Lore: “Wanneer er een tafel vrijkwam, probeerden we die alsnog te vullen via een oproep op Facebook of Instagram. Vaak zagen mensen pas twee dagen later dat er nog een tafel vrij was voor de lunch van eergisteren. We merkten dat collega-restauranthouders ook regelmatig met lege tafels en stoelen achterbleven en besloten daarom na te denken over een oplossing die aan al die verzuchtingen tegemoet kwam. Zo zijn we gestart met de ontwikkeling van de app.” 

Groei in landen en gebruikers 

Lore: “Van bij de start namen we contact op met VLAIO. Bedrijfsadviseur Iris Detavernier nam onze plannen onder de loep en gaf advies. Ook al konden we niet meteen aanspraak maken op subsidies, we bleven wel in contact met haar. Eenmaal onze app up and running was, adviseerde Iris ons om met haar collega Tine Demoor te spreken over de VLAIO subsidie innovatieve starterssteun (ISS).”  

“We zijn de eerste op de markt om een dergelijke app te lanceren en willen dan ook snel gaan en schalen.” Die sterke groei - in landen en gebruikers - brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. De innovatieve starterssteun kwam voor Yeat dus als geroepen.   

Een completere beleving voor de foodies 

Yeat startte als een app die zich beperkte tot het reserveren van een tafeltje en het uitsturen van bevestigingen. Daarbij focussen ze op de betere, kwalitatieve restaurants die zijn opgenomen in restaurantgidsen als Gault & Millau. De ervaring die je als klant beleeft in zo’n restaurant wil Yeat nu doortrekken naar de app. Lore: “We willen onze gebruikersretentie omhoog krikken door interactie, beleving en loyaliteit te integreren in de app. Met de steun van VLAIO konden we de nodige – en veelal complexe - functionaliteiten in onze app verbeteren waarmee we enerzijds meer visibiliteit creëren voor de restauranthouders en anderzijds meer informatie en beleving bieden aan de foodies.” 

Door een ISS-traject te volgen leer je veel over je product, het concept dat je wil neerzitten en de richting die je wil uitgaan. Het creëert heel wat opportuniteiten en ik kan het andere starters dan ook alleen maar aanbevelen.

Lore Aerts
Cofounder Yeat

Voor de aanvraag van de innovatieve starterssteun, kreeg Yeat begeleiding van VLAIO bedrijfsadviseur Tine Demoor. Lore: “Daar waren we heel blij mee. Wij kennen ons verhaal door en door waardoor we ons initiële aanvraagdocument zeer beknopt neerschreven. De vele gesprekken met Tine hielpen ons om ons dossier grondiger te stofferen en goed te onderbouwen. Door zo’n traject te volgen leer je veel over je product, het concept dat je wil neerzitten en de richting die je wil uitgaan. Het creëert heel wat opportuniteiten en ik kan het andere starters dan ook alleen maar aanbevelen.” 

© Yeat

Introductie tot het investeringslandschap 

Naast het traject van de innovatieve starterssteun, nam Yeat deel aan FINMIX. Daar pitch je als ondernemer je plannen voor een panel van financieringsexperten. Lore: “Dit was onze allereerste pitch voor mogelijke financierders. VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier begeleidde ons bij de voorbereiding op de pitch en gaf advies over ons financieel plan. Telkens wij dachten er helemaal klaar voor te zijn, haalde Iris er toch telkens wat zaken uit die nog niet helemaal op punt stonden.” 

FINMIX is de perfecte setting voor een dryrun. Het is een gesloten en constructieve setting waarbij financieringsexperten kosteloos waardevolle feedback geven. Zo’n advies brengt de ondernemers op een hoger niveau tijdens de ‘echte’ fundingronde.

Iris Detavernier
VLAIO bedrijfsadviseur

“De feedback van de experten was zeer positief en interesses voor nieuwe investeringen werden uitgesproken. Toch willen we hier nog even mee wachten. Intussen zitten we in het imec.istart programma en hebben we ook twee privé-investeerders aan boord. Extra geld ophalen is op dit moment dan ook niet nodig. Maar dankzij deze ervaring kennen we nu het investeringslandschap, zijn er veel nieuwe connecties gelegd en weten we in de toekomst bij welke partijen we kunnen aankloppen voor onze financieringsbehoeften.” 

Dankzij FINMIX kennen we nu het investeringslandschap, zijn er veel nieuwe connecties gelegd en weten we in de toekomst waar we nieuwe investeringen kunnen vinden.

Lore Aerts
Cofounder Yeat

Van organische naar strategische groei 

De groei die Yeat tot nu doormaakte was puur organisch legt Lore uit: “Restauranthouders sloten zich tot nu toe aan op basis van cold calling, mailing en mond-aan-mondreclame. De vijftigduizend gebruikers zijn puur organisch gegroeid. We hebben daar nog geen enkel marketingbudget aan besteed. Dat gaat nu wel veranderen omdat we zo snel mogelijk willen schalen. We willen dan ook graag een interne developper en extra sales mensen aanwerven. Voor onze internationale groei kregen we reeds advies en ondersteuning vanuit Flanders Investment & Trade en Enterprise Europe Network. Idealiter hebben we binnenkort in elk Europees land een eigen vertegenwoordiger die voor ons mee prospecties doet.” 

“Zo’n groei is niet mogelijk zonder de juiste strategie. Daarom hebben we nu een kmo-groeisubsidie aangevraagd – die intussen ook werd goedgekeurd - om de nodige expertise in huis te halen zodat we meteen op de juiste manier kunnen schalen.” 

 

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf?  

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.   

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Neem zeker eens contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur. 

Ook nood aan een verhelderende kijk op jouw financieringsmogelijkheden? 

FINMIX biedt je de mogelijkheid om je plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix. Schrijf je in voor één van onze FINMIXdagen