Van student-ondernemers tot fulltime zaak, hoe verliep hun parcours?

Arteveldehogeschool-alumni Maybritt Devriese en Ruslan Podgaetskiy startten in hun studententijd met het realiseren van hun ondernemingsdroom. Nu scheren ze hoge toppen met hun succesvolle zaak Davai Dumplings. Hoe ze die berg naar succes beklommen? We vroegen het hen.

Foto: Davai Dumplings

Hoe zijn jullie op het idee gekomen? 

We waren op zoek naar een extra uitdaging tijdens onze studie International Business Management. We speelden al een tijdje met het idee om iets met eten te doen. Ruslan is Wit-Russisch en stelde Pelmeni voor, een typisch gerecht uit zijn thuisland. Daarop bouwden we verder. In 2017 pitchten we ons idee bij Artepreneur (de voorganger van The Company) en Davai Dumplings werd geboren.

Davai Dumplings – de nieuwe studentensnack?

Foto: Davai Dumplings

Ons eerste idee was eigenlijk een nieuwe studentensnack op de markt brengen. Zelf waren we op dat moment ook studenten en hadden we het gevoel dat frieten, pizza en pasta niet meer de standaard snacks waren. Studenten willen iets nieuws!

Met onze kersverse Davai Dumplings stonden we op de Student Kick-Off. We testten er ons concept, maar het werd snel duidelijk dat studenten toch niet het juiste doelpubliek zijn voor ons product. Maar ons werk was niet voor niets. Ondertussen ontwikkelden we een mooi product en gingen we verder op zoek naar de juiste doelgroep. Die vonden we bij jonge gezinnen, ouders tussen de 25 en 40 jaar die al graag eens veggie of vegan eten.

Op welke manier kregen jullie ondersteuning binnen Arteveldehogeschool?

Onze studententijd was eigenlijk de ideale periode om te experimenteren, omdat we geen financiële druk hadden. Dankzij Idea Factory (community voor ondernemende studenten) kregen we de juiste ondersteuning en liepen we zelfs stage in ons eigen bedrijf. Er waren dus heel veel opties om aan onze onderneming verder te bouwen, ook tijdens onze opleiding.

Hoe lang zijn jullie fulltime ondernemers?

We studeerden af in december 2019 en schakelden meteen over naar een besloten vennootschap. We combineerden Davai Dumplings in bijberoep met een job in de horeca, maar merkten al snel dat een voedingsbedrijf opstarten heel veel energie vraagt. In 2020 besloten we na zes maand om toch fulltime te ondernemen.

Foto: Davai Dumplings

Hoe gaan jullie om met obstakels?

Eén van onze grootse obstakels is een voedingsbedrijf opstarten zonder al te veel kennis van voeding. Want een voedingsbedrijf is zó specifiek. Hierdoor kwamen we al heel veel onszelf tegen.  

Wat is het hoogtepunt in jullie ondernemersreis?

De eerste leveringen aan Bio Planet, Colruyt group en het overleven van corona. De hoogtepunten volgen elkaar een beetje op en je bekijkt ze ook in de fase waarin je zit. De eerste leveringen aan Bio Planet voelden toen aan als een even grote win die we nu hebben met de Colruyt. Daarom kan ik er niet één moment uithalen waarvan ik zeg 'dit is hét hoogtepunt' in ons ondernemersavontuur.

Foto: Davai Dumplings

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Professionaliseren en ons team uitbreiden! Momenteel zijn we nog steeds met twee. We doen beroep op jobstudenten voor de productie. We willen iemand in dienst nemen die ons product verder kan ontwikkelen. Onze verkoop loopt momenteel in België en Nederland en op termijn willen we exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Ook willen we nieuwe soorten dumplings en productvariaties op de markt brengen. Er is dus nog veel potentieel voor groei!

Maybritts gouden tip voor toekomstige ondernemers

Luister naar experts, de ondernemerscoaches binnen je onderwijsinstelling en vraag tijdig raad. Soms zit je in een bepaalde flow of denkwijze en kan die persoon met een nuchtere kijk de juiste raad geven. Het ondernemerschap is heftig, maar plezant!

Het is oké om je studententijd te gebruiken om zaken uit te testen.

Maybritt Devriese
mede-oprichtster Davia Dumplings

Volg Davai Dumplings op Instagram: @davaidumplings - www.davaidumplings.com

Bron: Idea Factory van Arteveldehogeschool

Foto’s: Maybritt Devriese en Ruslan Podgaetskiy

 

Heb jij ook een ondernemersdroom en wil je daar ondersteuning bij? 

Kijk bij wie je terecht kan in jouw studentenstad!