Trotec produceert circulair dierenvoeder

Trotec verwerkt nevenstromen uit de voedingsindustrie tot hoogwaardige grondstoffen voor dierenvoeder. Op die manier draagt het bedrijf al sinds 1968 bij aan een circulaire economie. Om hun duurzaam verhaal verder vorm te geven, kreeg het bedrijf ontwikkelingssteun van VLAIO.

Sigrid Pauwelyn © Trotec

Gebroken koekjes en misvormde broden

Sigrid Pauwelyn (CEO Trotec) legt uit hoe ze hun steentje bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling: “In de voedingsindustrie komen er tijdens het productieproces een aantal producten vrij die niet geschikt zijn voor humane consumptie, maar wel nog steeds een interessante nutritionele samenstelling hebben. Het gaat bijvoorbeeld om gebroken koekjes, misvormde broden … Zonder tussenkomst van Trotec zouden deze bijproducten verloren gaan en op de afvalberg belanden. Wij halen deze producten op, verwerken ze tot grondstof voor dierenvoeders en houden ze zo binnen de voedselketen. Op die manier verminderen we de afvalberg. Anderzijds maken we een bijkomende – circulaire – grondstof, zonder in concurrentie te gaan met primaire gewassen zoals maïs of tarwe.”

Inzetten op innovatie

Trotec zet volop in op innovatie en diende bij VLAIO een aanvraag in voor twee ontwikkelingsprojecten. Het eerste project had als doel om het ophalen van de nevenstromen te optimaliseren en zo de voedingsproducenten te ontzorgen in de verwerking van hun bijproducten. Sigrid: “Vroeger plaatsten we een container en moest het bedrijf ons zelf contacteren om te laten weten dat de container vol was. Dankzij dit project wordt voortaan vanop afstand gemonitord hoeveel bijproduct er beschikbaar is en kunnen we proactief reageren: de planning krijgt automatisch een melding, kent de juiste containers toe op basis van de hoeveelheid en het soort product, en haalt alles tijdig op. Er is dus geen tussenkomst van de producent meer nodig en de continuïteit van de productie is gegarandeerd.”

Dankzij de VLAIO steun versnelden we de evaluatie van nieuwe potentiële grondstoffen, een bepalende factor in onze groei.

Sigrid Pauwelyn
CEO Trotec
	trotec_afgekeurde-broden-circulair-duurzaam
Afgekeurde broden

Tweede ontwikkelingsproject en kmo-groeisubsidie

Met het tweede ontwikkelingsproject wil Trotec de evaluatie van nieuwe potentiële grondstoffen versnellen. Sigrid: “Onze uitdaging ligt vooral in het vinden van nieuwe grondstoffen. Onze groei hangt nu eenmaal af van de beschikbaarheid van nevenstromen: zijn er praktische beperkingen? Hoe worden ze verpakt? Hoe moeten we ze verwerken? Dankzij de VLAIO steun ontwikkelden we een methodiek om sneller te kunnen beslissen of een bijproduct al dan niet in aanmerking komt.” Trotec kon eveneens rekenen op een kmo-groeisubsidie voor de aanwerving van een Internationaal Sales & Business development manager en het advies van een dienstverlener voor internationalisering en ontwikkeling van nieuwe varianten.

© Trotec
	trotec_afgekeurde-snoepjes-circulair-duurzaam
Afgekeurde snoepjes

Advies en begeleiding

Ervaring met subsidiedossiers had Trotec niet. Sigrid: “Het aanvragen van overheidssteun was voor ons compleet nieuw en best een grote stap om te zetten. Een dossier opstellen, rekening houden met alle formaliteiten, wegwijs raken in de procedure … Dankzij de begeleiding van VLAIO is dit vlot gelukt. Projectadviseur Bert Beck en bedrijfsadviseur Dominique De Geest hebben ons enorm geholpen. Via mond-aan-mond reclame kwamen we terecht bij Konnekto voor bijkomend advies. Ook VLAIO had goede ervaringen met hen, wat voor ons een bevestiging was dat we de juiste keuze hadden gemaakt.”

De toekomst lonkt

Trotec trekt voluit de kaart van de toekomst en blijft niet bij de pakken zitten. Momenteel doet het bedrijf onderzoek naar de voeding die nodig is voor het kweken van insecten. Een nieuwe niche waarvoor het opnieuw kan rekenen op VLAIO als klankbord in de zoektocht naar gerelateerde projecten, partners en ervaringen.

Trotec gebruikt afgekeurde voedingsproducten om een grondstof voor dierenvoeder te maken
 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?  

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.  

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Heb je net als Trotec een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Bekijk de subsidie 'ontwikkelingsproject'

 
 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak