Terrafood wint Pitchwedstrijd

Onlangs organiseerde het Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen programma een Pitch wedstrijd voor projecten tijdens haar annual event in Namen. Gedurende 180 seconden kregen projectpartners de kans om hun project via een overtuigende presentatie te meten met andere projecten. De vakjury en het aanwezige publiek zorgden voor de beoordeling.

Binnen de programma-as rond Innovatie ging de prijs van jury en publiek overduidelijk naar TERAFOOD, een samenwerking tussen Universiteit Gent, Flanders’ Food, CNRS, Université du Littoral Côte d'Opale en VMicro SAS. Een project waar de academische- en de bedrijfswereld elkaar vinden in de strijd tegen voedselverspilling.

Jaarlijks gaat ongeveer 88 ton of 173 kg per persoon aan voedsel verloren. Deze voedselverspilling gebeurt niet alleen bij de mensen thuis, maar start al tijdens het productieproces. Zo wordt bijvoorbeeld een hele lading vernietigd als uit een steekproef blijkt dat er iets schort met de kwaliteit van één enkele verpakking. Zo wordt heel wat kwaliteitsvol voedsel vernietigd. Via het project wordt nagedacht over de ontwikkeling van een soort verpakking 2.0 waarbij een ingebouwde microsensor de kwaliteit van het voedsel moet monitoren en bederf kan meten. Voedsel verspilling wordt zo op 2 manieren tegengegaan: de steekproefmethode wordt overbodig, want elke verpakking kan individueel nagekeken worden en de koper kan thuis ook zien of het voedsel nog in orde is, zelfs na de vervaldatum op de verpakking. Als we onze eigen neus niet vertrouwen, dan kunnen we binnenkort hopelijk beroep doen op de artificiële, uiterst gevoelige neus aan de binnenkant van de verpakking.

Benieuwd naar het volledige verloop van het pitch-event? Bekijk dan hier de aftermovie.