Motulus’ algoritmen brengen coronavaccin tot bij ons

Vluchten en werkschema’s inplannen zijn vaak zeer complex en tijdrovend voor luchtvaartmaatschappijen. Motulus ontwikkelt algoritmen waarmee die grootschalige roosteringsproblemen relatief snel opgelost worden. Het Antwerpse bedrijf ziet in zijn software ook veel potentieel om COVID-19-vaccins efficiënt en snel op de juiste plaats te leveren.
Motulus

Wereldkrakken in algoritmen 

Vijf jaar geleden startten Wim Vanroose, professor aan de Universiteit van Antwerpen, Przemyslaw Klosiewicz en Benjamin Algoet Motulus op. Ze brachten hun kennis en expertise samen en zijn intussen uitgegroeid tot de wereldtop inzake algoritmen. Het team van Motulus bestaat uit wetenschappers, wiskundegenieën en informaticaspecialisten, en ontwikkelt geavanceerde optimalisatiealgoritmen. Daarmee helpen ze bedrijven onder meer bij problemen op het vlak van performantie. 

Wim Vanroose: “In 2018 zagen we opportuniteiten en besloten we onze software naar de luchtvaartsector te brengen om de operationele efficiëntie voor maatschappijen te verbeteren en de operationele kosten te verlagen. Motulus Aero zag zo het levenslicht.” 

Onze algoritmen verbeteren operationele efficiëntie en verlagen planningskosten.
Wim Vanroose
medeoprichter Motulus

Planners van formaat 

Benjamin Algoet: “Luchtvaartmaatschappijen staan voor complexe planningsuitdagingen. Als je een vloot bekijkt, gaat het al snel om tientallen vliegtuigen en honderden tot duizenden piloten en crew members die ingeroosterd moeten worden. Daarnaast zijn er ook heel wat randvoorwaarden waar je rekening mee moet houden: kwalificaties, historiek en beschikbaarheid van piloten en stewards, verlofperiodes, beperkingen op het aantal vlieguren, … Dat kun je niet zomaar even in een Excelbestandje gieten.” 

“Een proefproject bij een Europese luchtvaartmaatschappij toonde aan dat onze software veel performanter was dan bestaande software. Bovendien zijn we in staat om op zeer korte termijn tot een resultaat te komen waardoor luchtvaartmaatschappijen snel kunnen schakelen. De planningssoftware houdt bijvoorbeeld ook rekening met het mogelijk uitvallen van medewerkers en plant daarom op een doordachte, geoptimaliseerde manier ‘standby’ piloten en crew members mee in.”

“Met dit project zijn we naar VLAIO gestapt en dienden we een onderzoeksproject in dat intussen ook werd goedgekeurd. Bedrijfsadviseur Björn Kiekens begeleidde ons bij het uitwerken en indienen ervan. Dankzij de steun kunnen we nu onze bedrijfsvoering verder uitbouwen. Onze software is namelijk ook interessant voor andere sectoren, denk maar aan de spoorwegindustrie.” 

Passagiers vervangen door vaccins 

Wim Vanroose: “Recent berichtten de media over de gigantische logistieke uitdaging die ons te wachten staat om alle COVID-19-vaccins snel en efficiënt tot bij de burgers te brengen. Toen we zagen dat we in onze vergelijkingen de variabelen van passagiers konden vervangen door vaccins, waren er slechts kleine veranderingen aan het model nodig om aan de slag te gaan. Na de machines aan het werk gezet te hebben, is er een ontwerp uitgekomen dat de risicogroep in Europa binnen 4 weken bevoorraadt, en binnen 16 weken groepsimmuniteit oplevert, met amper 6 cargovliegtuigen voor de distributie. We zijn er bij Motulus van overtuigd dat onze planningssoftware in Europa, en mogelijks wereldwijd, snel en efficiënt een gestroomlijnd distributienetwerk kan opzetten met zo min mogelijke kosten.” 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.