Met een medische pleister het coronavirus monitoren

In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) test men momenteel een medische pleister. Coronapatiënten dragen die pleister op de borstkas waarmee hun ademhaling, hartslag en temperatuur permanent gemeten en draadloos doorgestuurd wordt. Zorgverleners kunnen nauwgezet alle gegevens opvolgen op een digitaal platform. Zeven Belgische techbedrijven ontwikkelden deze oplossing in een ijltempo. Ze hopen om – na validatie – deze pleister in het najaar op grote schaal te kunnen uitrollen.
de pleister van Byteflies

Minder werk voor het medisch zorgpersoneel

“De pleister monitort patiënten continu waardoor verpleegkundigen niet langer tijdrovende metingen moeten uitvoeren”, zegt Hans Danneels, CEO van Byteflies. “En het is zo ontworpen dat het vlot met de elektronische patiëntendossiers communiceert. We testen nu of dat vlot loopt.”

De medische pleister van Byteflies waarover we eerder reeds schreven, speelt een centrale rol in deze oplossing. De huidige coronacrisis dwingt hen om hun wearables project te versnellen. "Enkele weken terug beslisten we samen met onze partners om de voorziene ontwikkeltijd van twee à drie jaar tot maximaal zes maanden te reduceren", vertelt Danneels.

Intensieve samenwerking

Voor haar oplossing werkt Byteflies onder meer samen met Melexis, dat een temperatuursensor levert, met Televic, dat het dataplatform ontwikkelt, en met Z-Plus, dat de monitoring van patiënten verzorgt. Ook de Belgische afdelingen van de Duitse kleefstoffenfabrikant Henkel en het Japanse Nitto Denko zijn nauw betrokken, evenals Quad Industries uit Sint-Niklaas. Die laatste drie zorgen met een unieke samenstelling van innovatieve lijmen en elektrodes ervoor dat een patiënt de pleister vijf à zes dagen kan dragen. Hans Danneels: “Hiervoor moesten onze pleisters dagelijks vervangen worden.”

Hans Danneels

De pleister monitort patiënten continu waardoor verpleegkundigen niet langer tijdrovende metingen moeten uitvoeren. En het is zo ontworpen dat het vlot met de elektronische patiëntendossiers communiceert.

Hans Danneels
CEO van Byteflies

Heel veel mogelijkheden

“Vanzelfsprekend denken we ook aan de woonzorgcentra om onze oplossing in te zetten”, vertelt Hans Danneels. Er lopen daarover al gesprekken met de Emmaüs-groep. Tegen oktober hopen we onze oplossing voldoende geperfectioneerd te hebben om ze op grote schaal te kunnen uitrollen. Want ook het buitenland lonkt. We krijgen al vragen uit de VS en Italië.”

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

Met deze ondernemersverhalen willen we jou inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart tijdens en na de coronacrisis. Op www.vlaio.be/heropstart vind je alle belangrijke adviezen en nuttige tips gebundeld. 

Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank. Blijf op de hoogte van nieuws door je in te schrijven op de VLAIO corona-update voor bedrijven en door FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.