De gezondheidsrevolutie plakt aan je lijf

Hans Danneels en Hans De Clercq voeren mee de gezondheidsrevolutie aan. Hun platform Byteflies zet wearables in om in real time én nauwkeurig gezondheidsdata te verzamelen. Zo kunnen we sneller een juiste diagnose stellen en betere medicijnen ontwikkelen. Dankzij de begeleiding van een VLAIO bedrijfsadviseur vond Byteflies snel hun weg naar de juiste partners én subsidies.
Hans Danneels en Hans De Clercq

Het grote potentieel van digital health

Ingenieurs Hans Danneels en Hans De Clercq behaalden allebei een doctoraat in de micro-elektronica aan de KU Leuven. Het was de tijd dat de wearables - denk Fitbit of Apple Watch - aan hun opmars begonnen. Ze zagen het enorme potentieel. “Toen ik in Silicon Valley werkte, en veel bezig was met digital health, zag ik hoe iedereen zijn tanden stuk beet op manieren om sneller nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen”, vertelt Hans Danneels. “Dat duurt nu 10 tot 15 jaar, en de kosten zijn immens! Elke dag dat een geneesmiddel sneller op de markt komt, betekent al gauw een besparing van 1 miljoen euro. En dan tellen we de winst aan mensenlevens niet eens mee.”

Hans Danneels

Mensen sterven door slechte diagnoses, terwijl de technologie toelaat om het helemaal anders aan te pakken. We willen de gezondheidszorg veranderen met Byteflies.

Hans Danneels
CEO Byteflies

Wearables meten correct en in real time jouw gezondheidsdata

Wearables zouden dat eindeloze proces van klinische tests enorm kunnen versnellen. Nu wordt patiënten die een nieuw medicijn testen gevraagd om thuis een soort van dagboek bij te houden. Dat is vaak onnauwkeurig en onbetrouwbaar. “Vanzelfsprekend zijn wearables een stuk accurater”, legt Hans De Clercq uit.

“Sensoren houden 24/7 alle relevante parameters bij, en sturen in real time gegevens door naar de onderzoekers. Met waterdichte data in de hand stellen ze de juiste diagnose en bedenken ze de juiste behandeling.”

Een cloud voor de health sector

Byteflies ontwikkelde dus een toolbox die toelaat om snel wearable medische applicaties te kunnen bouwen. “Je kan het een beetje vergelijken met de cloud. Het was behoorlijk complex voor de techreuzen van deze wereld om die te bouwen. Maar nu Google Cloud of Microsoft Azure er zijn, kunnen nieuwe spelers als Airbnb of Uber daarvan profiteren om in geen tijd een miljardenbusiness uit de grond te stampen.

Wat de cloud is voor Uber of Airbnb, is Byteflies voor de health sector. Met ons platform is 80 % van het werk dus al gedaan”, verduidelijkt Hans De Clercq. “In functie van wat je precies wil testen en meten kan je dan onze technologie configureren.”

VLAIO Bedrijfsadviseur Marc Tiri heeft bij het grote farmabedrijf UCB de deur voor ons uit het slot gewrikt. Zonder hem waren we niet eens voorbij de receptie geraakt.

Hans De Clercq
Hans De Clercq
CTO Byteflies

België, wereldwijd nummer 3 in klinische tests

Ze waren kind aan huis bij Google en hebben net hun Amerikaanse vestiging verplaatst van San Francisco naar New York. Toch zitten ook nog steeds in Berchem. “Wist je dat België de wereldwijde nummer drie in klinische tests is? En dat we met imec, de VUB en Gasthuisberg ongelooflijk sterk staan in biotech? Ook onze ingenieurs moeten niet onderdoen voor die van Stanford of Berkeley. Onderschat ons land dus zéker niet. Hier kan echt héél veel.”

Schaamteloos groots durven denken

“Mensen sterven door slechte diagnoses, terwijl de technologie toelaat om het helemaal anders aan te pakken. We willen de gezondheidszorg veranderen met Byteflies. All or nothing. Het is misschien wat atypisch Vlaams, maar we hebben in de VS geleerd om schaamteloos groots te durven denken.”

Marc Tiri vult aan “Wat ik in hen bewonder is echt die drive. Als je er één woord op moet plakken: born-global. Vlaanderen als uitvalsbasis, met duidelijk objectief om groot te worden.”

Hans Danneels en Hans De Clercq

VLAIO opende de deur 

“Samen met de VLAIO projectadviseur heb ik Byteflies begeleid naar een subsidie voor coöperatief onderzoek. Daarna gingen ze met steun van een ontwikkelingsproject praktisch aan de slag met hun onderzoeksresultaten”, licht Marc Tiri, VLAIO bedrijfsadviseur, toe. Eind 2019 raakte bekend dat Byteflies ook steun krijgt voor project 'Plug ’n Patch', een ICON-project 'Personalised Medicine' dat een slimme pleister voor epilepsiepatiënten wil ontwikkelen.

“Zonder de steun van VLAIO hadden we nooit gestaan waar we nu staan. Het is dankzij VLAIO dat wij de kans kregen om bij UCB, het grote biofarmaceutische bedrijf uit Brussel, te tonen wat we in onze mars hadden. Bedrijfsadviseur Marc Tiri heeft de deur daar voor ons uit het slot gewrikt. Zonder hem waren we niet eens voorbij de receptie geraakt.”

 

Wil jij ook groeien en innoveren?

VLAIO Bedrijfsadviseur Marc Tiri en zijn collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak hier een afspraak voor gratis advies op maat.