Homate verzorgt jouw smarthome van A tot Z

Homate is een innovatieve start-up die (toekomstige) eigenaars van smarthomes een manier biedt om alle domotica in hun huis te integreren. Op die manier slagen ze erin om een slimmer en duurzamer huis te creëren. Homate ontwerpt, installeert en integreert een slim ecosysteem voor elk futureproof huis. VLAIO steunde Homate via een O&O haalbaarheidsstudie.
© Homate

Totaalplaatje

Seppe De Cock en Gauthier Tijtgat, twee studievrienden aan de HOGENT, bedachten het idee voor Homate tijdens de eerste coronalockdown in 2020. Seppe zag op YouTube een video van een futuristische Amerikaanse woning die tot in de puntjes geautomatiseerd was. Hij stuurde het filmpje door naar Gauthier, die zich hardop afvroeg waarom we dit soort technologie niet in Europa zien. Het zaadje voor Homate was geplant. Drie jaar later zorgen ze voor smarthomes ‘zonder zorgen’, zoals ze het zelf uitdrukken. “Smarthomes gaan verder dan wat het gangbare idee doet vermoeden. Het is niet enkel leuke verlichting of een slimme deurbel, maar een totaalplaatje”, aldus Seppe. Homate wil het leven van mensen vergemakkelijken en verduurzamen door van hun huis een smarthome te maken. Ze doen dit door een ecosysteem uit te denken dat past binnen het budget van de aanvrager, in nieuwe en bestaande huizen, zonder merkafhankelijk te werken. Nadien installeren en integreren ze het systeem. Deze laatste stap doen ze onder andere via het opensourceplatform Home Assistant.

Het kan laagdrempeliger dan je denkt, draadlozer dan je denkt en vooral: duurzamer dan je denkt.

Seppe De Cock
Oprichter Homate

Domotica: duurzamer dan je denkt

De kans is groot dat je bij het woord ‘domotica’ niet meteen aan een smarthome denkt. “De drempel voor een slim huis lijkt heel hoog. Mensen denken vaak dat het systeem te complex of te duur is om te installeren. Dit was misschien ooit wel het geval, maar intussen ligt dit helemaal anders. Onze missie is om deze gedachtegang te veranderen”, aldus Gauthier. Seppe vult aan: “Het kan laagdrempeliger dan je denkt, draadlozer dan je denkt en vooral: duurzamer dan je denkt.  Veel mensen hebben geen flauw idee wat in hun huis de grootste energievreters zijn. Maar stel dat je een melding zou krijgen wanneer in jouw woning een energiepiek gestart is: dan begin je toch even na te denken.” “Of stel dat je doel is om je zelfopgewekte energie zinnig in te zetten, dan kunnen wij ervoor zorgen dat je wasmachine begint te draaien wanneer je zonne-energie opwekt. Je realiseert een besparing waardoor je onze service meteen terugverdient. Bovendien hoef je daarvoor geen enkel comfort op te geven, integendeel”, pikt Gauthier in. 

© Homate

Seppe en Gauthier hebben ook plannen op maatschappelijk vlak. “De systemen die we implementeren zijn niet enkel voor reguliere particulieren. Ze kunnen ook dienen voor mensen met een beperking of ouderen. Denk maar aan mensen met een valrisico: wanneer een tapijt de val registreert, kunnen we een alarm laten afgaan bij een afgesproken persoon. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn om slim te wonen”, besluit Seppe.

De drempel voor een slim huis lijkt heel hoog. Mensen denken vaak dat het systeem te complex of te duur is om te installeren. Dit was misschien ooit wel het geval, maar intussen ligt dit helemaal anders. 

Gauthier Tijtgat
Oprichter Homate

Haalbare toekomstdromen

VLAIO zag zeker toekomst in Homate en besloot hen te steunen met een O&O haalbaarheidsstudie. “We hadden een serieus marktonderzoek voor de boeg voor we konden starten. Dankzij VLAIO hebben we dit kunnen uitvoeren. Door ons onderzoek hebben we ook besloten dat we ons niet zouden richten op de ontwikkeling, maar de integratie van systemen”, vertelt Seppe. Homate kreeg bovendien bezoek van een VLAIO-adviseur. “Dit was niet iemand die tegenover ons aan tafel kwam zitten om ons dossier af te breken, maar iemand die samen met ons keek naar hoe het beter kon.”  

Homate heeft op zeer korte tijd al heel wat moois gerealiseerd en er is nog ambitie genoeg aanwezig. “Groeien is zeker een prioriteit”, zegt Gauthier, “We willen dit jaar graag € 780.000 omzet draaien en meer mensen aanwerven, zodat we volgend jaar hopelijk 1,2 miljoen euro omzet kunnen bereiken.” En de ultieme toekomstdroom? “Dat iedereen die een bouwplan aan het maken is, meteen aan Homate denkt als ze van hun thuis een smarthome willen maken.”

 

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van die plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.  
Neem zeker eens contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur.