Duurzaam alternatief voor dieselgenerator op bouwwerven

Elektriciteit opwekken op een bouwwerf hoeft niet langer met een dieselgenerator. Bright Energy ontwikkelde een mobiele elektrische batterij en een bijhorend monitoringplatform om efficiënt om te gaan met energieverbruik. VLAIO steunde hen via een kmo-groeisubsidie en een ontwikkelingsproject.
Oprichters Lisse, Arne en Sam bij de batterijunit © Bright Energy

Gedaan met verspilling

Broers en zus Sam, Arne en Lisse Van Acker, de oprichters van Bright Energy, kwamen met een plan om minder energie verloren te laten gaan op bouwwerven. Sam: “Dieselgeneratoren staan vaak 24/7 te draaien, terwijl dat niet nodig is. ’s Nachts en in het weekend wordt er niet gewerkt en gaat er veel energie verloren. Anderzijds vragen machines zoals een torenkraan te hoge vermogenspieken, die het Belgische net niet altijd kan leveren. Onze elektrische batterij kan gewoon opladen aan het net en de pieken in verbruik opvangen.”

“Het grote voordeel van onze batterij is dat je met verschillende circuits kan werken”, gaat Sam verder. “Per circuit kan je tijdschema’s instellen om stroom aan en uit te schakelen. Vaak hebben alleen frigo’s en het alarmsysteem 24/7 stroom nodig, dus dat is een grote besparing. Dankzij onze partner Yuso kunnen we bovendien energiecontracten aanbieden met dynamische tarieven en 100% groene stroom.”

Onze batterij is niet alleen duurzamer dan een dieselgenerator, ook betrouwbaarder, gebruiksvriendelijker en goedkoper.

Sam Van Acker
Medeoprichter Bright Energy

Niets dan voordelen voor aannemers

Om een ware omschakeling in de bouwsector teweeg te brengen, moeten aannemers overtuigd zijn van de voordelen. “Onze batterij is niet alleen duurzamer dan een dieselgenerator, hij is ook betrouwbaarder, gebruiksvriendelijker en goedkoper”, vertelt Sam. “Bovendien brengt ze, in tegenstelling tot generatoren, geen geluidsoverlast en luchtvervuiling met zich mee.”

De batterij vertoont minder defecten en heeft minder onderhoud nodig; dat maakt ze betrouwbaarder. Het gebruiksgemak zit in de ontzorging: Bright Energy voorziet de best mogelijke oplossing voor elke werf. Soms is er nog geen aansluiting op het net. Dan is het nog steeds duurzamer om met een kleine generator de batterij op te laden, stelt Sam. Aannemers moeten alleen melden welke toestellen ze willen gebruiken. Vervolgens kunnen ze de circuits gemakkelijk beheren via het monitoringplatform dat Bright Energy ontwikkelde. 

© Bright Energy

Omdat de batterij modulair is, is het ook een goedkoop systeem. Aannemers huren exact wat ze nodig hebben. Bovendien zullen ze in de toekomst alleen huur betalen tijdens de werkuren. Buiten de werkuren zal Bright Energy netbalanceringsdiensten leveren en de opgewekte energie opnieuw verkopen als extra inkomstenbron. Tot slot kan het bedrijf de laagst mogelijke prijs per kWh garanderen met behulp van dynamische tarieven en de day ahead market: de batterijen laden op op het goedkoopste moment. Om de batterij optimaal te gebruiken buiten de werkuren, schrijft Bright Energy slimme algoritmes. 

Sam: “Vijftien werven maken of maakten al gebruik van onze batterij. Onze doelgroep bestaat vooral uit grotere aannemers. Ondertussen zijn Artes, Democo, B&R Bouwgroep, Furnibo … al klanten. Algemene Bouw Maes gebruikt momenteel onze batterij voor de bouw van het nieuwe zwembad in Evergem. De aannemer heeft aparte circuits ingesteld voor het sanitair gedeelte, de kleedruimte, de bureaus …”

Zonder de financiële steun van VLAIO hadden we de lange ontwikkelingsperiode niet kunnen overbruggen.

Sam Van Acker
Medeoprichter Bright Energy

Lange ontwikkelingsperiode

“Ons oorspronkelijke plan was om enkel slimme aansturing van batterijsystemen en een bijhorend energieplatform te ontwikkelen”, vertelt Sam. “Er bestond echter nog geen batterij die aan de specifieke noden van bouwwerven voldeed. Daarom zijn we bij VLAIO gaan aankloppen. Met de kmo-groeisubsidie en een ontwikkelingsproject konden we onze eigen batterij ontwikkelen.”
“De steun van VLAIO zorgde voor voldoende vertrouwen om een win-winlening te krijgen om ook de resterende kosten te financieren. Zonder die financiële steun hadden we de lange ontwikkelingsperiode niet kunnen overbruggen. Ik kan andere ondernemers dus alleen maar aanraden om ook met VLAIO samen te werken.”

Meer batterijen voor meer sectoren

Momenteel beschikt Bright Energy over tien batterijunits om te verhuren. Hun doel is om de assemblage te vereenvoudigen. Zo zullen ze vanaf juli vijf units per maand produceren, en tegen het einde van het jaar zelfs tien per maand. Ook een uitbreiding naar andere sectoren en contreien komt eraan. Sam: “Een proefproject met een bakkerij in Gent toonde aan dat onze batterij ook een uitstekende oplossing is voor andere sectoren. De ovens zorgen daar voor pieken in het energieverbruik, die het stroomnet, net als op bouwwerven, niet kan opvangen. We kijken ook naar elektrische wagens en tijdelijke laadstations, en zien Nederland als een interessante markt om uit te breiden.”

“Bovendien plannen we om een volgend VLAIO-traject in te dienen. We willen ‘de bouwwerf van de toekomst’ creëren, waar we de energievoorziening volledig ‘slim’ aansturen. Dat wil zeggen: energiezuinig zijn en energie op de goedkoopste momenten verbruiken. Dat zou bijvoorbeeld mogelijk maken om elektrische graafmachines in te zetten. Dat alles betekent natuurlijk dat we een groter team nodig hebben. We zijn volop aan het rekruteren.”

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. 

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. Neem zeker eens contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur. 

Heb je net als Bright Energy een vernieuwend idee, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Dien dan een ontwikkelingsproject in.

 

 
 

De kmo-groeisubsidie, ook iets voor jou? 

Geïnspireerd door het verhaal van Sam, Arne en Lisse? Neem dan zeker een kijkje op de pagina's over de kmo-groeisubsidie.

Bekijk ook snel of jouw traject aansluit bij het thema innovatie.