Domic kiest voor veranderingsgericht bouwen

Projectontwikkelaars Veerle en Raf Custers verkennen met Domic de innovatiemogelijkheden van de woningmarkt. Dankzij de kmo-groeisubsidie en projectpartner Mosard realiseren ze binnenkort het eerste prototype van hun modulaire en hernieuwbare woning. Veerle vertelt wat die vernieuwing betekent voor de markt.
Raf en Veerle Custers

De bouwsector in verandering

“Mijn broer en ik zijn vijftien jaar geleden samen aan de slag gegaan omdat we enkele gronden konden verwerven. Vanuit het idee om daar dan woningen te bouwen, is Domic daarna ontstaan”, vertelt Veerle. Maar de bouwsector is erg aan het veranderen en de markt lijkt nood te hebben aan woningen die daaraan zijn aangepast, zo vertelt Veerle: “In deze transitie heb je twee mogelijkheden: je huidige bouwproces aanpassen aan de nieuwe (ecologische) regelgeving, of overschakelen naar een volledig nieuw proces en de regels daarin integreren. Wij kozen voor dat laatste. In plaats van eerst een grond te zoeken om het ideale project op te bouwen, optimaliseren we meteen onze woning. Daarna gaan we op zoek naar gronden.”

Het huis van de toekomst

“Wat is nu ons idee?”, gaat Veerle verder, “We willen een goede, demonteerbare en modulaire basiswoning ontwerpen, met gebruik van zo veel mogelijk circulaire materialen en principes. Wanneer er nieuwe materialen op de markt komen, is het belangrijk dat we onze woning daarmee kunnen optimaliseren. Een betaalbare woning die mooi en stijlvol is, maar ook tegemoetkomt aan alle nieuwe regels rond circulair bouwen. Dat noemen we veranderingsgericht ontwerpen.” 

Een traditioneel bouwtraject duurt anderhalf jaar. Wij willen graag een woning rechtstreeks op de werf bouwen op slechts drie maanden tijd.

Veerle Custers
Zaakvoerder Domic

Met een doordacht basisplan zal de woning meermaals gebouwd kunnen worden, met minder bouwfouten en een kortere bouwtermijn tot gevolg: “Een traditioneel bouwtraject duurt anderhalf jaar. Wij willen graag een woning rechtstreeks op de werf bouwen op drie maanden tijd.”

Een unieke uitdaging voor kmo’s

Voor kleine bedrijven is zo’n project echter geen vanzelfsprekende investering, vertelt Veerle: “De kunst bestaat erin om het haalbaar en betaalbaar te houden, want je moet het tenslotte met je eigen centjes (en die van de bank) geregeld krijgen. Je moet altijd wikken en wegen hoe ver je met die innovatie kan gaan. Bij ons ontbreekt er een stukje knowhow en budget, want als kmo hebben we geen afdeling voor research en development. Onze visie is: ‘Als je iets doet, omring je dan met de juiste mensen’, maar de juiste mensen kosten ook geld.”

Vooruit met Mosard

Veerle en Raf besloten een aanvraag in te dienen voor een kmo-groeisubsidie binnen het thema circulair en duurzaam ondernemen. Die steun konden ze gebruiken om het strategisch advies van een externe dienstverlener in te roepen. Ze wilden graag een samenwerking aangaan met Mosard, ontwikkelaar van een ‘open source’ en slim ontwerpproces voor de hele bouwketen, met als doel circulair te bouwen conform de regelgeving. “Toen we de steunaanvraag overwogen, heb ik eerst contact opgenomen met Mosard en verteld wat wij graag wilden doen”, legt Veerle uit, “Dat paste meteen in hun filosofie én ze hadden al heel wat kennis opgebouwd. Daarnaast hadden ze ook ervaring met het VLAIO-traject. We moesten dus niet verder zoeken.”

“Tijdens de steunaanvraag heb ik gewoon geschreven vanuit onze kern en uitgelegd waar we voor staan.”, legt Veerle uit. Na een interview kreeg ze het antwoord dat hun aanvraag was goedgekeurd. Zo had Domic voldoende middelen om zijn verdere samenwerking met Mosard te financieren.
 

Wij zijn op zoek naar zo veel mogelijk standaardisering bij zo veel mogelijk partijen, zodat je met die bouwstenen weer iets uniek kunt maken.

Veerle Custers
Zaakvoerder Domic

“Wij geloven in standaardisering”

“Wij willen sneller en betaalbaar bouwen, met minder bouwfouten. Dan moet je nu eenmaal standaardiseren en opschalen”, legt Veerle uit. En precies om die reden klopte Domic bij Mosard aan: “Zij ontwierpen een standaardgrid: een maatvoering waar de ontwikkelaars, ontwerpers én producenten op kunnen tekenen, zodat alle elementen van de woning op elkaar afgestemd zijn. Zo is er op termijn veel meer uitwisseling mogelijk.”

Veerle kijkt ernaar uit om heel de markt mee te trekken in die filosofie: “Wij zijn op zoek naar zo veel mogelijk standaardisering bij zo veel mogelijk partijen, zodat je met die bouwstenen weer iets uniek kunt maken. We hopen vooral dat bedrijven die er al mee bezig zijn ons meetrekken, net zoals wij dat doen voor bedrijven voor wie veranderingsgericht bouwen nog veraf lijkt. We moeten met z’n allen inzetten om het beter te doen dan we tot nu toe gedaan hebben.”

 

Ook een circulair businessidee? 

Spring je net als Veerle en Raf bewust om met grondstoffen, en heb je een groeitraject voor ogen dat aansluit bij het thema circulair en duurzaam ondernemen? Dan kan je een dossier indienen voor de kmo-groeisusbidie.

Meer informatie over de kmo-groeisubsidie

Wil je weten of jouw circulair project in aanmerking komt?