DCM onderzoekt haalbaarheid duurzame technologie via vergroeningsscan

De Ceuster Meststoffen (DCM) produceert al bijna 50 jaar milieuvriendelijke meststoffen en andere producten voor zowel hobby-tuiniers als professionele tuinders. Voor de bouw van een nieuw onderzoekscentrum met labo en serre deden ze beroep op een VLAIO-vergroeningsscan. De scan onderzocht of het technologisch en economisch haalbaar was om voor de verwarming van de serre een duurzame technologie te gebruiken. VLAIO kwam tussen voor 85% van de kost voor deze scan.

Hoofdzetel © De Ceuster Meststoffen

Focus op duurzaamheid

Duurzaamheid zit in de genen van DCM. Dirk Robberechts (environmental health and safety manager): “We gebruiken zo weinig mogelijk natuurlijke rijkdommen. Onze grondstoffen zijn circulair en de laatste jaren bekijken we hoe we op andere vlakken kunnen inzetten op duurzaamheid: verpakkingen, materialen, transport, en de energie die we nodig hebben in ons productieproces.”

Die focus op duurzaamheid heeft alleen maar voordelen. Dirk: ”Onze klanten bevinden zich in de wereld van tuinieren, bij hen staat duurzaamheid sowieso hoog aangeschreven. Maar ook banken juichen toe dat wij stappen naar meer duurzaamheid zetten.” 

Nieuwe serre

Ook bij de bouw van een nieuw onderzoekscentrum met labo en serre bekeek DCM hoe het duurzamer kon. Dirk: “Traditioneel worden serres verwarmd met aardgas, we onderzochten of we daarin geen andere keuze konden maken”. DCM deed hiervoor beroep op de VLAIO-vergroeningsscan. Deze scan onderzoekt of een investering in een groene technologie ook technisch en economisch haalbaar is. De scan wordt uitgevoerd door een erkende dienstverlener en VLAIO betaalt 85% van de kost. 

Traditioneel worden serres verwarmd met aardgas, we onderzochten of we daarin geen andere keuze konden maken.

Dirk Robberechts
environmental health and safety manager

Studiebureau Sweco voerde de vergroeningsscan uit bij DCM. Jasper Daniels (Senior Expert Energy bij Sweco): “De serre ging er sowieso komen, wij zochten naar de meest aangewezen technologie. We kozen voor een lucht-water-warmtepomp in combinatie met warmterecuperatie op de koelinstallatie en een booster warmtepomp. Dit is een klimaatneutraal en economisch haalbaar alternatief dat minstens 92% van de jaarlijkse warmtevraag zal kunnen voorzien. DCM zal enkel aardgas nodig hebben om bij te stoken in een vorstperiode. Het is een nog vrij unieke manier om een serre te verwarmen”.  

Vlot proces

Dirk: “We kregen van Sweco op korte termijn een omvattend advies en moeten dankzij de subsidie maar een klein deel van de scan zelf dragen. Alles verliep ook met zeer weinig administratie.” Dat is voor bedrijven mooi meegenomen, want de budgetten hiervoor ontbreken soms. Jasper: “Bedrijven hebben soms een financieel duwtje in de rug nodig. Zeker kleine bedrijven zonder grote engineeringbudgetten. De vergroeningsscan is dan heel interessant om een aantal concrete zaken aan te pakken. Ook grotere bedrijven vinden intern niet altijd de middelen voor zo’n analyses. Ze onderzoeken sneller hoe ze productiecapaciteit kunnen verhogen dan hoe ze energie kunnen besparen.“ 

Grondstoffen © De Ceuster Meststoffen

Nieuw project

Omdat het zo vlot liep, deed DCM ook voor een tweede project beroep op Sweco. Dit project is momenteel nog lopende. Dirk: “In ons productieproces komen grondstoffen binnen die we vervolgens bevochtigen om tot een granulering te komen. In de volgende stap gebruiken we warme lucht om de meststoffen opnieuw te drogen. Hiervoor gebruiken we gas omdat we een hoog vermogen nodig hebben. We vroegen Sweco om voor dit proces ook alternatieve technologieën voor te stellen die economisch haalbaar zijn. We bekeken de mogelijkheid om de aangezogen lucht van de aardgasbrander voor te verwarmen met warmtepompen, omdat er op andere plaatsen in het productieproces wat restwarmte vrijkomt. Momenteel voeren we gesprekken met verschillende installateurs over de kostprijs en het ontwerp van de installatie.” 

Bedrijven hebben soms een financieel duwtje in de rug nodig. Zeker kleine bedrijven zonder grote engineeringbudgetten. De vergroeningsscan is dan heel interessant om een aantal concrete zaken aan te pakken.

Jasper Daniels
Senior Expert Energy

Jasper: “De financiële haalbaarheid is bepalend bij de keuze voor een bepaalde technologische oplossing. We houden bij een financiële berekening ook rekening met andere subsidies die beschikbaar zijn, zoals de ecologiepremie+ of GREEN-subsidie van VLAIO. Een vergroeningsscan geeft uitsluitsel aan het management over de te volgen weg.”.

 

Plannen om te investeren in een groene technologie? 

Maar wil je eerst weten of dit technisch en economisch haalbaar is? Doe dan een vergroeningsscan via een van de 10 geselecteerde adviesbureaus. Als onderneming betaal je 15% van de kostprijs voor deze scan. VLAIO betaalt de andere 85%. 

Alles over de vergroeningsscan

Heb je vragen? Stuur een mailtje naar vergroening@vlaio.be 

 

Advies van VLAIO

Na elke vergroeningsscan contacteert een VLAIO-bedrijfsadviseur het bedrijf en de dienstverlener. We bespreken samen de resultaten van de scan en leiden het bedrijf doorheen de mogelijke VLAIO-steun. Ook als het bedrijf niet (onmiddellijk) aan de slag gaat met de resultaten, is dit overleg zinvol om eventueel andere mogelijke investeringen te detecteren.