VLAIO’s startersgids ‘Altijd Onderweg’ won Belgische nominatie voor Europese prijs

Publicatiedatum
VLAIO’s startersgids ‘Altijd Onderweg: jouw gids naar succes als ondernemer’ won de Belgische nominatie voor het ‘bevorderen van ondernemerschapszin’. Daardoor zal de startersgids eind november meedingen naar een prestigieuze Europese Award voor Ondernemerschapsbevordering. Tijd om de gids nog eens in de kijker te zetten: Waarom lanceerde VLAIO in 2020 deze tool? Wie zorgt voor de inhoud? Hoeveel starters lieten zich al gidsen? En hoe zal ‘Altijd Onderweg’ verder evolueren?

Promotie van ondernemerschapszin

De startersgids is zowel praktisch als informatief en een laagdrempelige tool voor beginnende ondernemers. Daarom nomineerde de Belgische jury de startersgids voor deelname aan de European Enterprise Promotion Awards (EEPA) in de categorie ‘promotie van ondernemerschapszin’. In het totaal werden 176 projecten uit 26 landen voorgedragen. Slechts 47 nationaal genomineerden stroomden door naar de Europese competitie, waarvan 14 in deze categorie. De winnaars in elke categorie worden eind november bekend gemaakt tijdens de SME Assembly in Praag. Wij duimen!

Het was de eerste keer dat we investeerden in een intens co-creatietraject met alle stakeholders uit het Vlaamse starterslandschap. Dit was een boeiend, maar niet altijd evident parcours. Het resultaat is echter sterk: zowel het online platform als het werkboek zijn helemaal op maat van starters opgebouwd. Ook starterscoaches zijn enthousiast en gebruiken de startersgids tijdens begeleidingstrajecten.

Mark Andries
administrateur-generaal VLAIO

Wat is de startersgids?

Elke startende ondernemer zit met heel wat vragen over de verschillende aspecten van zijn nieuwe zaak. Ze komen bovendien uit diverse hoeken: marketing, sales, financiën, administratie, … Gelukkig is aan begeleiding, steunmaatregelen en organisaties voor (pré)starters geen gebrek in Vlaanderen. Wél is het nodig een eenvoudig overzicht van dit ruime aanbod te krijgen. Daarom stelde VLAIO de ambitie om een gebruiksvriendelijke, laagdrempelig en aantrekkelijke gids te maken op maat van de (pré-)starter. In juni 2020 werd de startersgids officieel gelanceerd.

‘Altijd onderweg’: Een rondreis doorheen 7 wijken

Starten is risico’s nemen, situaties inschatten, financiële middelen zoeken, personeel vinden… Als ondernemer ben je altijd onderweg. Vandaar de keuze van de titel van de gids. De startersgids is aantrekkelijk opgesteld als een avontuurlijke reis doorheen 7 stadswijken, van het Ideeënplein tot Marketing Boulevard over het Financieel District. In elke wijk kan de bezoeker rondneuzen in een schat aan informatie, inspiratie en tips, aan de slag gaan met opdrachten of kennismaken met VLAIO’s partnerorganisaties. Via het online webplatform vlaio.be/startersgids kan een starter een eigen ‘stadsroute’ uitstippelen. En via het gedrukte werkboek kunnen bedrijfscoaches samen met de starter de verschillende stappen te doorlopen.

 

Enkele cijfers

  • Het online platform bereikte sinds de lancering in 2020 al 59.080 unieke bezoekers waarvan 1.586 zich registreerden.
  • In diezelfde periode hebben starters 10.917 tools en templates gedownload uit de gids.
  • VLAIO partners hebben zo’n 20.000 fysieke werkboeken verspreid om in te zetten bij begeleidingstrajecten.
 

In co-creatie met partners uit het VLAIO Netwerk

De kracht én laagdrempeligheid van de startersgids is rechtstreeks te danken aan het intensieve co-creatietraject van VLAIO en meer dan 80 partners uit het VLAIO Netwerk: startersinitiatieven, ondernemingsloketten, lokale overheden, onderwijspartners, VDAB, Flanders DC. Ook ondernemers namen deel. Deze unieke co-creatie tussen alle ‘kenners’ van het Vlaamse ondernemerslandschap resulteerde in een aantrekkelijk concept, laagdrempelige informatie en een praktische toolkit die de ondernemer centraal stelt. 

De startersgids heeft ons geholpen om alle stappen te doorlopen, in gesprek te gaan, actie te nemen en na te denken als jonge ondernemer. Wij raden alle starters dan ook aan: neem de tijd om de startersgids te ontdekken! Je ontdekt massa's topics die je verder helpen bij de opstart of na de start van je onderneming.

Anna en Louise Dobbels
zaakvoersters afhaalzaak Louisanna

Blik op de toekomst

Ondernemen is dynamisch, de startersgids volgt hetzelfde pad. VLAIO werkt verder aan de inhoud van de startersgids en het bekendmaken van deze tool. De gids wordt continu geüpdatet en uitgebreid met nieuwe topics, thema’s en tools. Nieuwe input in co-creatie met de vele stakeholders blijft daarbij de focus. In de nabije toekomst zullen ook podcasts en ondernemersverhalen illustreren hoe een startende ondernemer de gids kan inzetten in zijn weg naar succes.