VLAIO-tip: Hoe creëer ik meer inkomsten voor mijn bedrijf?

Publicatiedatum
VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet vraagt ondernemers of ze geen makkelijke extra inkomstenbronnen over het hoofd zien. Ontdek zijn tips.

Kan je extra geld verdienen aan je product of dienst?

Het is een vraag die VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet regelmatig stelt aan bedrijven die hij begeleidt: ‘Hebben jullie al eens gekeken of er ook andere manieren zijn, om geld te verdienen met jullie product of dienst?’ Velen horen het dan in Keulen donderen. Logisch ook. Ze hebben zich uit de naad gewerkt om hun idee te ontwikkelen, te produceren, ze hebben een verkoopskanaal gevonden en zijn gebrand om te beginnen. ‘En toch’, weet Kris Honraet, is het verstandig om eens te kijken naar alternatieve verdienmodellen. Misschien zijn er makkelijke extra inkomstenbronnen die je over het hoofd ziet.

VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet
Tip 1: Kijk naar terugkerende inkomsten in plaats van eenmalige inkomsten, de zogenaamde ‘one-offs’. Alternatieve verdienmodellen kunnen daarbij helpen: al gedacht aan lock-in, bait&hook, abonnementsformule, huur of lease in plaats van verkoop?
Kris Honraet
VLAIO bedrijfsadviseur

Kies een verdienmodel met terugkerende inkomsten

Neem bijvoorbeeld een starter met een nieuwe toepassing om het schenkvolume van alcoholische dranken te doseren. Ideaal voor cafés die veel met ongeoefende jobstudenten werken: als café-uitbater vermijd je dat er teveel geschonken wordt, je verzekert je winst per fles. Maar stel nu even dat je erin slaagt dat gadget aan ieder café te verkopen en dat het zo goed gemaakt is, dat het niet onmiddellijk stuk gaat. Dan heb je na een jaar of wat geen omzet en geen business meer. De uitdaging hier is om van deze business een recurrent income verhaal te maken. Met andere woorden, moet je je dan als ondernemer de vraag stellen: Hoe herdenk of verknip ik mijn verdienmodel zo dat er inkomsten blijven terugkomen? Je zou aan leasing kunnen denken. Zo verlaag je ook de instapdrempel voor klanten en kan je dit ook koppelen aan een extra percentage winst bij correct schenken. Of je maakt er een smart gadget van met software die je kan licentiëren.

Tip 2: Maximaliseer je mogelijkheden vooraleer met iets volledig nieuws te komen. Bestaande klanten zijn vaak meer waard dan nieuwe klanten. Denk aan add-on, cross selling of licensing.
VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet
Kris Honraet
VLAIO bedrijfsadviseur

Maximaliseer je mogelijkheden met bestaande klanten

Heel wat ondernemingen proberen steeds opnieuw te innoveren om te groeien. Dat kan interessant zijn. Maar zeker wanneer je een solide klantenbestand hebt, zijn er ook andere mogelijkheden. Met kleine, creatieve ingrepen kan je misschien extra inkomsten genereren bij je trouwe klanten. Neem Madam Bakster uit Gent. Naast haar unieke aanbod van gezonde, suikervrije en vegan taartjes heeft ze intussen ook een koffiebar en doet ze catering aan huis. Bekijk het als line-extensions, add-ons of cross-selling bij de oorspronkelijke innovatie. Laagdrempelig om uit te rollen, maar direct extra inkomsten verzekerd. Eens het volledige aanbod op punt staat, zou ze ook kunnen overwegen haar idee te franchisen om het ook in andere steden uit te rollen.

VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet
Tip 3: Praat met anderen en brainstorm met iemand die een bredere blik heeft dan jijzelf.
Kris Honraet
VLAIO bedrijfsadviseur

Brainstorm met anderen

Twee weten meer dan één. Als ondernemer ben je vaak heel erg gefocust bezig en dan kan een gesprek met een expert jouw ogen voor nieuwe, haalbare mogelijkheden openen. Weet dan dat VLAIO heel wat coaching-, begeleidings- en adviesinitiatieven ondersteunt. Hier vind je alvast een handig overzicht bij wie je allemaal terecht zou kunnen voor inspiratie.

Op zoek naar inspiratie en ideeën rond verdienmodellen?

In deze handige VLAIO-webinar hoor en zie je er alles over. Sterk aanbevolen!

 

VLAIO tips voor ondernemers

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.