Hoe creëer ik meer inkomsten voor mijn bedrijf? 3 gouden tips

Publicatiedatum
Kijkt jouw bedrijf geen makkelijke extra inkomstenbronnen over het hoofd? VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet geeft zijn advies voor extra geld.
geld in plantenpotjes

Kan je extra geld verdienen aan je product of dienst?

Het is een vraag die VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet regelmatig stelt aan bedrijven die hij begeleidt: ‘Hebben jullie al eens gekeken of er ook andere manieren zijn, om geld te verdienen met jullie product of dienst?’ Velen horen het dan in Keulen donderen.

Logisch ook. Ze hebben zich uit de naad gewerkt om hun idee te ontwikkelen, te produceren, ze hebben een verkoopskanaal gevonden en zijn gebrand om te beginnen. ‘En toch’, weet Kris Honraet, is het verstandig om eens te kijken naar alternatieve verdienmodellen die passen in jouw businessmodel. Misschien zijn er makkelijke extra inkomstenbronnen die je over het hoofd ziet?

Tip 1: Kies een businessmodel met terugkerende inkomsten

Neem bijvoorbeeld een starter met een nieuwe toepassing om het schenkvolume van alcoholische dranken te doseren. Ideaal voor cafés die veel met ongeoefende jobstudenten werken: als café-uitbater vermijd je dat er teveel geschonken wordt en verzeker je de winst per fles. Maar stel nu even dat je erin slaagt dat gadget aan ieder café te verkopen en dat het zo goed gemaakt is, dat het niet onmiddellijk stuk gaat. Dan heb je na een jaar of wat geen omzet en geen business meer.

De uitdaging? Maak van je business een 'recurrent income' verhaal. Met andere woorden, je moet je als ondernemer de vraag stellen: Hoe herdenk of verknip ik mijn businessmodel zo dat inkomsten blijven terugkomen? Je zou aan leasing kunnen denken. Of je kan een service model overwegen. In het bovenstaande voorbeeld kan je bijvoorbeeld het gadget voor café-uitbaters zo maken dat dit om de zoveel maanden moet gekalibreerd worden. De kalibratie is een service die je aanbiedt, en die je terugkerende inkomsten geeft bovenop het verdienmodel van je gadget. 

VLAIO bedrijfsadviseur Kris Honraet

De uitdaging? Maak van je business een recurrent income verhaal. Met andere woorden, je moet je als ondernemer de vraag stellen: Hoe herdenk of verknip ik mijn businessmodel zo dat er inkomsten blijven terugkomen?

Kris Honraet
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 2: Maximaliseer je mogelijkheden met bestaande klanten

Heel wat ondernemingen proberen steeds opnieuw te innoveren om te groeien. Dat kan interessant zijn. Maar zeker wanneer je een solide klantenbestand hebt, zijn er ook andere mogelijkheden. Met kleine, creatieve ingrepen kan je misschien extra inkomsten genereren bij je trouwe klanten? 

Ga dus op zoek naar nieuwe activiteiten die je als productextensies, merkextensies of cross-selling kan toevoegen aan je oorspronkelijke business:

  • Cross-selling: je overhaalt je klant om een ander product te kopen als aanvulling op de aankoop. Dit kan zowel tijdens het aankoopproces als achteraf. 
  • Productextensie: ook wel lijnextensie genoemd. Je gaat binnen de productgroep die je al aanbiedt, nieuwe varianten lanceren.
  • Merkextensie: ook wel brand stretching genoemd. Je lanceert een product buiten de productgroep die je al aanbiedt, maar met dezelfde merknaam. Het nieuwe product wordt een soort van 'spin-off'.

Deze strategieën kunnen laagdrempelig zijn om uit te rollen, maar extra inkomsten verzekerd!

Tip 3: Brainstorm met anderen

Twee weten meer dan één! Als ondernemer ben je vaak heel erg gefocust bezig. Dan kan een gesprek met een expert jouw ogen voor nieuwe, haalbare mogelijkheden openen.

Maar waar vind je zo'n klankbord?

  • Weet dan dat VLAIO heel wat coaching- en begeleidingstrajecten ondersteunt die je hier graag bij helpen. Hier vind je alvast een handig overzicht van organisaties bij wie je terecht kan. 
  • Innovatieplannen? Contacteer een VLAIO bedrijfsadviseur voor een afspraak. We bekijken samen je ambities en brengen interessante subsidies in kaart.
  • Hou ook onze zitdagen voor ondernemers in de gaten om rechtstreeks een gesprek te boeken rond financiering, bouw of intellectuele eigendom.
 

VLAIO tips voor ondernemers

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: