VLAIO Netwerk stelt zich voor: Voka

Publicatiedatum
Onder de naam ‘VLAIO Netwerk’ wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen al zijn partners samenbrengen in een hecht, samenwerkend netwerk. Maar dat begint bij elkaar leren kennen. Daarom zetten we hier in een terugkerende rubriek ‘VLAIO Netwerk stelt zich voor’ telkens een andere partnerorganisatie 'in the picture'. Deze keer spraken we met Jens De Vos, Directeur Projecten bij Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen.

Wat is Voka?

Voka wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk van ondernemers zijn. We willen bedrijven in Vlaanderen vertegenwoordigen, een optimaal kader voor hen creëren, en op die manier bijdragen aan de welvaart en het welzijn in onze regio. Voka heeft een ‘Vlaamsbrede’ werking en is tegelijkertijd toch ook zeer lokaal verankerd. Zes Voka–Kamers van Koophandel staan met hun 13 regionale vestigingen en meer dan 320 medewerkers klaar om bedrijven van zeer dichtbij te ondersteunen. We werken daarbij over alle sectoren heen.

Waarvoor kunnen ondernemers bij jullie terecht?

We hanteren een totaalaanpak, waarbij onze diensten en producten deel uitmaken van een geïntegreerd aanbod naar (potentiële) ondernemers. Voka verzorgt zowel eerstelijnsadvies, als inspiratie-events, community’s en allerlei kort- en langlopende trajecten. Voka heeft trajecten voor elke levensfase in de bedrijfsvoering: ons aanbod start bij sensibilisering omtrent ondernemerschap (Voka Open Bedrijvendag), gaat dan verder in pre-start en start (Bryo), om over te gaan in de verdere professionalisering van een bedrijf (Plato) of zelfs snelle groei (Accelero), tot aan het overdragen van het bedrijf (Transitio en Familio). 

We hebben een breed aanbod rond financiering en innovatie maar focussen ons vooral op de managementaspecten van de ondernemingen. Met andere woorden: we gaan een bakker niet vertellen hoe hij beter brood moet bakken, maar bijvoorbeeld wel hoe hij op een duurzame manier kan groeien. Op die manier kunnen wij aan de hand van generieke programma’s toch uiteenlopende bedrijven uit verschillende sectoren verder helpen. 

Bryo quote

Wat is de onderscheidende factor van Voka? 

De kracht van Voka schuilt vooral in ons brede netwerk en onze jarenlange ervaring met lerende netwerken. Ons unique selling proposition bestaat zonder twijfel uit de lerende netwerken waarin deelnemers steeds op basis van hun eigen behoeften en noden de topics kiezen waaraan ze willen werken. Om een goed zicht te krijgen op het resultaat, screenen we elk bedrijf a.d.h.v. een nul- en een eindmeting. We dagen elke deelnemer uit om te werken aan zijn of haar bedrijf vanuit zijn of haar specifieke situatie. Daarvoor zetten we verschillende tools in en schuiven we ons netwerk naar voren om de ondernemer bij te staan, als mentor, klankbord, expert, peter, enz. 

Onze drijfveer vinden we in de passie en het enthousiasme voor ondernemerschap. En zoals Cor Stutterheim het mooi verwoordt: “Ondernemen is zien wat iedereen ziet en daarmee doen wat niemand anders doet.” 

vliegende starters van Voka

Hoe ziet júllie netwerk eruit?

Voka is zelf een netwerk van bedrijven en organisaties. Samenwerken zit dan ook in ons DNA. Door samen te werken delen we kennis en vermijden we dat iedereen opnieuw het warme water gaat uitvinden. Zo kan elke organisatie ook aangesproken worden op haar eigen sterkte. In Vlaanderen werken we nauw samen met Vlajo, BizIdee, Flanders DC, met verschillende speerpuntclusters, strategische onderzoekscentra, kennisinstellingen en natuurlijk ook VLAIO. Daarnaast maken wij ook deel uit van het internationale netwerk van Kamers van Koophandel. Dit grote netwerk in binnen- en buitenland maakt dat wij per klant of vraag steeds kunnen doorverwijzen naar de juiste partner(s). We hopen dat het VLAIO Netwerk ons in staat stelt om dit nog beter te kunnen doen, want de juiste expertise vinden is cruciaal, voor ons maar vooral voor de ondernemer.   

Welke organisatie(s) moeten we volgende keer in de kijker zetten? Waarom?

Vlajo. Zij stimuleren ondernemerschapszin bij jongeren en leggen op die manier de eerste zaadjes die later kunnen uitgroeien tot een echte onderneming.

 

Deelnemen in het Voka netwerk?

Partners uit het VLAIO Netwerk die starters of bedrijven een boost willen geven door hen te laten participeren aan het netwerk van Voka, mogen altijd contact opnemen met jens.devos@voka.be. Voor meer info kan je ook terecht op www.voka.be.

 

Delen: