VLAIO en CJM bundelen de krachten voor het Verenigingsloket

Publicatiedatum
Vrijdag ondertekenden Luc Delrue (CJM) en Mark Andries (VLAIO) een samenwerkingsakkoord rond het nieuwe Verenigingsloket. Het Verenigingsloket wordt een digitaal platform voor alle interacties tussen verenigingen en overheden, zoals ontvangen van erkenningen, huren van materialen, aanvragen van subsidies of vergunningen, enz. Vanuit efficiëntieoverwegingen wordt het platform 'e-loketvoorondernemers.be’ gebruikt samen met de bouwstenen die in het beheer zijn van Digitaal Vlaanderen.
Op vrijdag 18 februari ondertekenden Mark Andries (rechts), administrateur-generaal van VLAIO, en Luc Delrue (links), secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM), een nieuw samenwerkingsakkoord.

Nieuwe samenwerking 

Op vrijdag 18 februari ondertekenden Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, en Luc Delrue, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM), een nieuw samenwerkingsakkoord. VLAIO en CJM slaan de handen in elkaar om het Verenigingsloket op te zetten in de nabije toekomst. Ze zullen daarbij ook gebruik maken van de generieke Vlaamse IT-bouwstenen in het beheer van Digitaal Vlaanderen, zoals ACM/IDM, DOSIS, global header en MAGDA, en werken nauw samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Gelijkaardig doel en werking 

De basis voor het Verenigingsloket wordt het platform van het reeds bestaande e-loket voor ondernemers van VLAIO. Verenigingen lijken in hun interactie met de overheid immers sterk op ondernemingen. Ook zij moeten aanvragen doen, wettelijke verplichtingen nakomen, gegevens delen, … Het Verenigingsloket zal de dienstverlening van verschillende overheden aan verenigingen op één plaats samenbrengen. Net zoals e-loketondernemers.be dat voor ondernemingen doet. Beide portalen willen administratieve lasten beperken, en drempels wegnemen in de interactie met de Vlaamse overheid en lokale besturen.

Derde digitale toegangspoort 

Het Verenigingsloket wordt de derde digitale toegangspoort van de Vlaamse overheid na Mijn Burgerprofiel en e-loketondernemers.be. Verschillende bouwstenen van de Vlaamse en lokale overheden zullen geïntegreerd worden met het platform zodat het Verenigingsloket binnenkort een volwaardig derde loket vormt, afgestemd op de noden van verenigingen en hun vrijwilligers. 

Delen: