Vlaamse Regering houdt vinger aan brexit-pols

Publicatiedatum
Vlaanderen wil een 'no deal'-scenario absoluut vermijden, maar wil zich op alles voorbereiden. Met je brexit-vragen kan je bij VLAIO en FIT terecht.
brexit

Vlaamse Brexit Taskforce: no deal vermijden, op alles voorbereiden

De Vlaamse Regering wil de ontwikkelingen in het brexit-dossier zo nauw mogelijk opvolgen en niets aan het toeval overlaten. Vlaanderen wil een 'no deal'-scenario absoluut vermijden, maar wil zich op alles voorbereiden.

Elk scenario heeft een mogelijke impact op onze economie. Bij een no deal gaat het om 2,5% van het bbp en staan 28.000 jobs op het spel. Maar ook in het scenario mét een deal, kan er nog altijd een impact van 1,8% zijn op het bbp.

Om Vlaanderen zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke scenario's heeft de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce de koppen bij elkaar gestoken. Minister-president Jan Jambon en de ministers Hilde Crevits en Lydia Peeters hebben samengezeten met de sectoren en beleidsdomeinen (havens, logistiek, visserij) die het eerst en het zwaarst getroffen zullen worden door een eventueel no deal scenario.

Maatregelen economie: stel ons je brexit-vragen

Volgens minister van Economie Hilde Crevits heeft Vlaanderen een pakket maatregelen klaar voor de economie, op gebied van jobs en voor onze landbouw en visserij. Ze kondigde aan dat 45 adviseurs van onder meer VLAIO paraat staan voor ondernemers met brexit-vragen via brexit@fitagency.be. Ook wordt voorzien in begeleiding op maat en financiële steun.