Brexit update: hoe zit dat nu?

Publicatiedatum
Komende weken zijn bepalend voor de brexit. Ons land heeft zich zo goed als mogelijk voorbereid op een harde brexit. Toch zullen we de impact voelen.
brexit

Harde brexit op 12 april?

De Britten zouden op 29 maart uit de Europese Unie stappen. Maar onze buren raken er nog steeds niet uit. Voorbije week werd de deal van May voor een derde keer weggestemd door het Brits parlement. Zoals afgesproken met de Europese leiders, moet het Verenigd Koninkrijk nu voor vrijdag 12 april een alternatief scenario voorstellen, en bij uitstel deelname aan de Europese verkiezingen van eind mei bevestigen. 

Indien ze dit niet doen, zouden ze in theorie vrijdag 12 april de EU moeten verlaten zonder terugtrekkingsakkoord. Maar op 10 april is in Brussel alweer een Europese top georganiseerd. De leiders van de 27 EU-lidstaten zullen dan nogmaals bekijken hoe het verder moet.

Overgangsperiode voor bedrijven bij 'no deal'

De impact van de Britse exit op Vlaanderen is groot. De KU Leuven becijferde eind 2017 al de concrete impact op de Vlaamse economie en kwam onder meer uit op ongeveer 28 000 verloren banen. Vooral de Vlaamse voedings- en textielindrustrie en dienstensector zouden verlies lijden.

De Belgische regering gaf vrijdag een persconferentie met als boodschap dat ons land zijn huiswerk heeft gemaakt - ook bij een brexit zonder akkoord. Zo zijn er onder meer 250 maatregelen genomen op vlak van verblijfsrecht, fiscaliteit, werkgelegendheid, enzovoort. Enkele belangrijke maatregelen gaan over export en fiscaliteit:

  • Douane en accijnzen: Er werden 250 extra douaniers ingeschakeld. De douane zal jaarlijks vijf miljoen in- en uitvoeraangiftes moeten controleren. Voor onze bedrijven komt een overgangsperiode. De eerste twee maanden worden geen boetes opgelegd.
  • Fiscale standstill: Op vlak van fiscale wetgeving zal het Verenigd Koninkrijk zeker tot eind 2019 beschouwd worden als EU-lidstaat. Dit om de onmiddellijke nadelige gevolgen voor belastingsplichtigen te voorkomen. 
 

Vragen over gevolgen voor jouw onderneming?

Wens je meer details over de mogelijke gevolgen van de brexit op sociaal, fiscaal en juridisch vlak voor jouw onderneming? Stel ons je vraag via brexit@fitagency.be, of surf naar www.brexitready.be. Specialisten van FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network staan voor je klaar met antwoorden en advies op maat.

Je kan ook hier de checklist van de FOD Financiën overlopen om je bedrijf aan te passen aan een harde brexit. Voor specifieke vragen over douane en accijnzen kan je het brexit callcenter van de FOD Financiën bereiken via 0257 555 55. Ook de brexit impact scan te doen van de FOD Economie is een interessante tool.

 

En wat nu?

Wat er vandaag en komende weken zal gebeuren, blijft koffiedik kijken. De kans bestaat dat de Britten in mei naar de stembus trekken voor een nieuw Brits parlement én voor nieuwe Europese beleidsmakers.

Ook kan het idee van de douane-unie aanslaan. Deze optie werd vorige week maar nipt weggestemd, en kan deze week steun winnen. Deze oplossing ontmijnt de Noord-Ierse kwestie en vrijwaart de handel tussen het VK en de EU, zonder dat de Britten vrij verkeer van personen moeten aanvaarden. Voor brexiteers blijft dit moeilijk, want dan moet het VK zich wel nog steeds binden aan EU-handelsakkoorden en -regelgeving.

Delen: