Vlaamse overheid lanceert het opleidingstegoed

Publicatiedatum

Via ‘Mijn Burgerprofiel’ kan iedere werknemer van jouw onderneming voortaan zijn of haar persoonlijk opleidingstegoed berekenen en raadplegen. Dat tegoed bestaat uit tijd en middelen om opleidingen te volgen. Het gaat om Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques, opleidingskrediet en zorgkrediet met motief opleiding. Met dit tegoed kunnen jouw werknemers hun carrière een nieuwe wending geven of zich bijscholen in hun huidige job.  

Met de lancering van het opleidingstegoed wil de Vlaamse overheid een extra boost geven aan het levenslang leren in Vlaanderen en verder bouwen aan een Vlaamse leercultuur.

Persoonlijke digitale teller

Werknemers die een opleiding willen volgen, moesten tot voor kort zelf uitzoeken voor welke vormen van ondersteuning zij in aanmerking komen. Velen wisten daardoor onvoldoende welke opleidingsmogelijkheden ze hadden en wat hun rechten waren. Daarom lanceert de Vlaamse overheid nu het 'opleidingstegoed': een persoonlijke digitale teller in 'Mijn Burgerprofiel' die jouw werknemers toont voor welke ondersteuning zij in aanmerking komen. Dat kan gaan over het Vlaams opleidingsverlof (125 uur opleidingsverlof met behoud van loon), opleidingscheques en het opleidingskrediet (de extra tussenkomst voor tijdskrediet om een opleiding te volgen).

Initiatief van de werkgever? 250 uur

Daarnaast keurde de Vlaamse Regering de verlenging van het zogenaamde 'gemeenschappelijk initiatiefrecht' goed. Daarbij wordt het recht van de werknemer op Vlaams opleidingsverlof verdubbeld van 125 naar 250 uur als de opleiding wordt gevolgd op het initiatief van de werkgever. Ook wordt het onmiddellijk meegenomen op de pagina van het opleidingstegoed.

Opleidingstegoed in de kijker

Het opleidingstegoed geeft uitvoering aan een belangrijk luik van het Vlaams regeerakkoord, maar ook aan engagementen uit het relanceakkoord 'Alle Hens aan Dek' én het actieplan van het Vlaams Partnerschap Levenslang Leren. 

Delen: