Komen jij of jouw werknemers in aanmerking voor de jobbonus?

Publicatiedatum
De jobbonus is er voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient. Wie in aanmerking komt, ontvangt vanaf eind 2022 een brief van de Vlaamse overheid. Daarin staat het bedrag waarop deze persoon recht heeft. Voor de uitbetaling van deze jobbonus vraagt de overheid om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Maar die digitale stap is niet voor iedereen evident.

De Vlaamse jobbonus: voor werknemers en grensarbeiders

Verdien je als werknemer of grensarbeider minder dan 2.500 euro bruto per maand? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een jobbonus. Met die bonus wil de Vlaamse Regering werklozen aanmoedigen om werk te zoeken en wie minder verdient extra stimuleren om aan de slag te blijven. Zowel voltijdse als deeltijdse werknemers kunnen in aanmerking komen. Deeltijdse werknemers zullen een jobbonus ontvangen die in verhouding staat tot hun deeltijdse prestaties.

De jobbonus kan oplopen tot 600 euro per jaar. In 2022 wordt 100 euro bij het bedrag van de jobbonus geteld. Dit is een éénmalige verhoging die zowel voor voltijdse als deeltijdse werknemers geldt.

Hoe registreer ik mijn rekeningnummer?
Om de jobbonus te ontvangen, moet je éénmalig je rekeningnummer registreren via Mijn Burgerprofiel. Zo weet de Vlaamse overheid op welk rekeningnummer je het bedrag wilt krijgen. Werknemers die recht hebben op de jobbonus, krijgen tussen 3 november 2022 en begin 2023 een brief met het exacte bedrag en instructies.

-> Hier vind je stap voor stap hoe je aan de slag gaat met Mijn Burgerprofiel.

Werkgevers: jij kan helpen!

De overheid beseft dat niet iedereen z’n weg zal vinden naar Mijn Burgerprofiel. Daarom doen we een beroep op verschillende organisaties die in contact staan met de doelgroep van de jobbonus, om de jobbonus mee bekend te maken én mensen tot actie aan te zetten. Wij verspreiden deze boodschap graag naar jullie, omdat een deel van jullie werknemers hier mogelijk recht op zal hebben. 

Help jij je werknemers om de jobbonus te ontvangen?
Dan kan je een gratis digitaal of geprint pakket met campagnemateriaal aanvragen:

  • Het geprinte basispakket bevat posters en flyers (in postkaart-vorm)
  • Het uitgebreide pakket bevat bovenstaande basismiddelen, aangevuld met een scheurblok met stappenplan, een gids met Q&A, richtlijnen, praktische info en gespreksleidraad, en wobblers.

Het eerste pakket is vooral interessant als je de info over de jobbonus verder wil verspreiden, het tweede als je verwacht dat werknemers ook effectief met een bepaalde hulpvraag bij jou zullen aankloppen. Daarnaast is al dit materiaal ook online te raadplegen via een digitaal platform, dat half oktober gelanceerd wordt. 

-> Bestellingen plaatsen en/of digitale toegang tot het platform aanvragen kan via dit formulier.

Jobbonus + voor zelfstandigen

Met de jobbonus plus wil de Vlaamse Regering loontrekkenden met een laag inkomen of zelfstandigen in bijberoep stimuleren om de stap te zetten naar ondernemerschap in hoofdberoep. De jobbonus plus is momenteel een wetsvoorstel. Het voorstel wordt pas definitief na goedkeuring door de Vlaamse Regering. Momenteel kan je dus (nog) geen jobbonus plus ontvangen. Zodra meer informatie beschikbaar is, zal die op deze pagina bekendgemaakt worden.
 

Delen: