Vlaamse inzendingen voor Champions League van ondernemende jongeren gekend

Publicatiedatum

Op zaterdag 4 mei reikte Vlajo op het Next Gen Fest prijzen uit voor dé studentenondernemingen van 2024. Maar liefst 1.500 leerlingen, studenten, leerkrachten, docenten en bedrijfspartners konden genieten van een wervelende slotshow. Ook VLAIO was aanwezig als structurele partner van Vlajo in de realisatie van ondernemend onderwijs en de bevordering van student-ondernemerschap. 

Winnaar Next Gen Fest
© Vlajo

Studentondernemingen: proeven van ondernemerschap

Elk jaar bouwen meer dan 7.500 leerlingen en studenten uit het secundair en hoger onderwijs in teamverband een eigen studentenonderneming uit binnen het kader van de Vlajo-projecten Mini-onderneming (secundair onderwijs), Small Business Project en Start Academy (hoger onderwijs). Deze projecten hebben als doel om jongeren maximaal te doen groeien in belangrijke ondernemende vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, innoveren, creativiteit en probleemoplossend denken. Niet alleen kunnen jongeren hierdoor vol zelfvertrouwen hun toekomstige loopbaan in handen nemen, ze proeven ook van het ondernemerschap en ondervinden hoe het is om een eigen onderneming te runnen.

Op het einde van het schooljaar kunnen alle jonge ondernemers met hun studentenbedrijf meedoen aan de Next Gen Wedstrijd. Deze dient als Vlaamse voorronde en kadert binnen de grote Europese GEN-E wedstrijd van organisatie JA Europe waarbij studentenbedrijven over heel Europa het tegen elkaar opnemen. 

De Next Gen Wedstrijd

Tijdens de Vlaamse finale, die dit jaar doorging op dinsdag 30 april, gaven 10 Mini-ondernemingen, 6 Small Business Projects en 6 Start Academy-finalisten de pitch van hun leven voor een professionele jury. Een 20-tal experten, van onder andere VLAIO, gingen op zoek naar de meest ondernemende jongeren in 3 categorieën:

  • Dé Mini-onderneming van het Jaar in secundair onderwijs
  • Hét Small Business Project van het Jaar in hoger onderwijs
  • De winnaar van ideeënwedstrijd Start Academy in hoger onderwijs

Aangezien jongeren uit het basisonderwijs nog geen eigen onderneming kunnen opbouwen, maar er daar ook heel wat ondernemend talent huist, heeft Vlajo een aangepaste wedstrijd voor de allerkleinsten. Hiervoor werd aan het begin van het schooljaar aan tal van kleuter- en lagere scholen gevraagd om samen met hun leerlingen na te denken over manieren om het leerplezier bij leeftijdsgenoten te vergroten. Uit alle inzendingen werden twee winnaars gekozen: één voor het kleuteronderwijs en één voor het lager onderwijs.

De winnaars

Op zaterdag 4 mei ontdekten alle finalisten samen met 1.500 andere jongeren, leerkrachten en docenten de uiteindelijke winnaars op het Next Gen Fest.

Winnaar Start Academy 2024: Pureto 

Pureto, winnaar van Start Academy 2024, geeft een trendy twist aan klassieke pureegerechten door bowls met unieke smaakcombinaties te serveren.

Hét Small Business Project van het Jaar: SmartStream

SmartStream, het Small Business Project van het Jaar, ontwikkelt een uniek kleppensysteem dat voor de douchekop wordt geplaatst om de verspilling van (koud) water tegen te gaan.

Dé Mini-onderneming van het Jaar: Peace of Art

Mini-onderneming van het Jaar Peace of Art organiseerde een kunstveiling met werken van psychiatrische instellingen, ziekenhuizen en bekende kunstenaars ten voordele van Tejo-huis in Dendermonde, een hulporganisatie voor jongeren met mentale problemen.

Meest Ondernemende Klas

De prijzen voor de Meest Ondernemende Klas in het lager onderwijs en in het kleuteronderwijs gingen respectievelijk naar Freinetschool Het Wijdeland in Sint-Truiden en Klavertje3 in Bilzen.

Delen: