Vier verduidelijkingen voor de oproepen kernversterking

Publicatiedatum
In vier situaties bleken de voorwaarden binnen een of meerdere oproepen kernversterking niet helemaal duidelijk. We brachten daarom wat extra toelichting aan. De vernieuwde handleidingen van de oproepen ‘Duurzame bereikbaarheid van de kernen’, ‘Premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden’ en ‘Opmaak planconcepten integraal handelsvestigingsbeleid’ vind je op www.vlaio.be/lokalebesturen.
Foto door Simon Launay op Unsplash

Een collegebeslissing is voorlopig voldoende

Om in aanmerking te komen binnen de oproep ‘Premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden’ moeten de premies opgenomen zijn in een gemeentelijk reglement. Dat wordt goedgekeurd door de gemeenteraad. In de korte periode naar en tijdens de heropening van deze oproep tussen 15 augustus en 15 september 2022 is vaak geen gemeenteraad gepland.

Op het moment van indienen van jouw projectaanvraag volstaat dan ook een door het college van burgemeester en schepenen bekrachtigd subsidiereglement. De goedkeuring door de gemeenteraad kan nadien gebeuren. Let er wel op dat dit zeker gebeurt vóór de gekozen startdatum van het project.

Doorverkocht pand binnen 3 of 5 jaar? Premie terugvorderen.

Als een pand binnen de 5 jaar na toekenning van een premie uit de oproep ‘Premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden’ doorverkocht wordt, moet de Vlaamse steun deels teruggevorderd worden. VLAIO stelt vast dat sommige gemeenten in hun subsidiereglement een termijn van 3 jaar voor de lokale steun hanteren. Het is geen verplichting, maar we raden ten stelligste aan om in het gemeentelijk reglement eveneens een periode van 5 jaar te voorzien. Het is immers de gemeente die de lokale en Vlaamse steun zal terugvorderen. Verschillende termijnen voor de lokale en Vlaamse steun leidt tot verwarrende communicatie met de steunbegunstigde.

Diende je al een aanvraag in? Een wijziging van het gemeentelijke reglement kan nog steeds. Bij voorkeur gebeurt dat vóór de gekozen startdatum van de projectperiode en de communicatie hierover naar de handelaars. Je brengt uiteraard ook VLAIO op de hoogte van dit gewijzigd reglement.

Dienstverlener aanstellen op het juiste moment

De externe begeleiding die jouw gemeente inschakelt binnen de oproep ‘Opmaak planconcepten integraal handelsvestigingsbeleid’ mag nog niet aangesteld zijn op het moment van indienen van jouw projectvoorstel. De aanstelling van de dienstverlener mag pas geofficialiseerd worden na ondertekening van het ministerieel besluit dat de subsidie toekent. Tussen de indiening en de ondertekening van het ministerieel besluit kan de gemeente wel al de gunningsprocedure voor aanstelling opstarten of, indien reeds geïnitieerd, verderzetten.

Als de gemeente een beroep wil doen op een raamovereenkomst betekent ‘aanstelling’ het plaatsen van een bestelopdracht. Als de gemeente als gevolg van de subsidie een extra opdracht wil toekennen bij een al lopende opdracht betekent ‘aanstelling’ het gunnen van meerwerken.

Na goedkeuring: rapporteren en uitbetalen

Nog niet voor meteen, maar na goedkeuring van jouw project binnen de oproepen kernversterking zal je gebruikmaken van het CRM-systeem van VLAIO. Daarin zal je rapporteren en uitbetalingen aanvragen. De vernieuwde handleidingen wijzen je nu nog beter de weg in dat CRM-systeem. We geven meer toelichting bij de verschillende stappen die je moet doorlopen.

Delen: