Vernieuwd integraal handelsvestigingsbeleid opnieuw iets dichterbij

Publicatiedatum
Vlaanderen wil het lokaal beleid gericht op bedrijvige kernen stimuleren. Een wijziging van het regelgevend kader moet de slagkracht van steden en gemeenten in het plannen en vergunnen van detailhandel verhogen. De Vlaamse Regering gaf op 21 april haar definitieve goedkeuring aan een ontwerp tot wijziging van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid. Dat zal nu ingediend worden bij het Vlaams Parlement.

De voorliggende aanpassingen behoren tot het tweede spoor binnen het Vlaamse plan van aanpak ‘Werk aan de winkel’. Ze voorzien een grotere transparantie voor de detailhandelaars en de vastgoedsector en meer sturingsmogelijkheden voor lokale besturen. De vernieuwde regelgeving brengt ook meer duidelijkheid voor ondernemers met gemengde commerciële concepten en handelaars die zich in een handelsgeheel bevinden. 

Wijzigingen 

Het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid zal op verschillende punten aangepast worden: definities, opsplitsing van de categorieën van kleinhandel en het verruimen van de handhavingsbevoegdheid naar de lokale besturen. Je leest er meer over in onderstaand nieuwsbericht. 

De Raad van State gaf ondertussen haar advies op deze wijzigingen. Het bracht de Vlaamse Regering tot een heroverweging van de uitgesloten handelsactiviteiten. Apotheken en veilinghuizen zullen daardoor een vergunning blijven nodig hebben als ze een netto vloeroppervlakte van meer dan 400 m² hebben. Tankstations en oplaadpunten vallen dan weer niet onder de definitie van een kleinhandelsbedrijf. Zij werden ook in het verleden niet vergunningsplichtig geacht, maar dit wordt nu verduidelijkt in de memorie van toelichting. 

Indienen bij het Vlaams Parlement 

Dit ontwerp van decreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. Op de website van het Vlaams Parlement lees je hoe zo’n decreet tot stand komt. Het aanvraagformulier voor de omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten zal de Vlaamse Regering daarna op bepaalde punten aanpassen. Eens alles afgerond voorziet VLAIO de nodige communicatie om betrokkenen voldoende op de hoogte te brengen van alle veranderingen. 

Bronnen 

Delen: