Verbeter de cybersecurity van je bedrijf via een laagdrempelig verbetertraject of met de kmo-portefeuille

Publicatiedatum
Door de toegenomen digitalisering van de economie en de samenleving lopen Vlaamse bedrijven meer dan ooit het risico om gehackt te worden. Investeren in cybersecurity is daarom een must. De Vlaamse Regering wil bedrijven hierin zo goed mogelijk ondersteunen en kondigt daarom twee nieuwe acties aan: laagdrempeligere cybersecurity verbetertrajecten en meer steun voor cyberveiligheid binnen de kmo-portefeuille.

Begin vandaag nog! 

Cybercriminaliteit is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zowel grote als kleine bedrijven worden lamgelegd door cybercriminelen. Een geldsom betalen aan cybercriminelen houdt heel wat risico’s in. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Bovendien geeft een goede, up-to-date cybersecurity aanpak binnen je bedrijf vertrouwen aan je belangrijkste partners. Niet alleen voor werkgevers en werknemers, maar ook voor klanten en leveranciers. In deze digitale maatschappij rekenen die laatsten er immers op dat een bedrijf zijn cyberveiligheid scherp houdt en handelt met het hoogste respect voor privacy van (gevoelige) data. 

Daarom heeft de Vlaamse Regering de steun voor cybersecurity opgenomen in het VLAIO-instrumentarium en wordt het meer voordelig om begeleiding op vlak van cybersecurity aan te vragen

We zien steeds meer bedrijven het slachtoffer worden van een cyberaanval. Nochtans kan heel wat leed verholpen worden met een goed doordacht beveiligingsbeleid. VLAIO wil Vlaamse ondernemers sensibiliseren rond cybercriminaliteit, en de drempel naar een cyberveilig bedrijf verlagen via deze subsidies. We weten dat deze investering loont: hoe beter een bedrijf beveiligd is, hoe meer moeite een succesvolle aanval kost. Een onderneming met slimme, up-to-date cybersecurity is niet aantrekkelijk voor cybercriminelen.

Mark Andries
administrateur-generaal VLAIO

Goedkoper instaptraject

Sinds 1 januari 2021 kunnen ondernemingen die hun cybersecurity maturiteit willen verhogen beroep doen op de subsidie cybersecurity verbetertrajecten. Tijdens zo’n traject helpt één van de 9 erkende dienstverleners de beveiliging van een onderneming te verbeteren. 

Om nog meer kmo’s te stimuleren om van cyberveiligheid een prioriteit te maken, wordt nu een laagdrempelige instapversie aangeboden. Deze versie richt zich tot kmo’s die de eerste stappen richting cyberveiligheid willen zetten en/of met een minder complexe IT/OT-omgeving werken. De kostprijs van zo’n instapversie ligt beduidend lager. Na tussenkomst via de subsidie betalen bedrijven naargelang de dienstverlener tussen € 6800 en € 8100 (incl. BTW). Dat is zo’n € 10 000 minder dan bij het volledig basispakket. 

Verhoogd steunpercentage kmo-portefeuille 

Ook via de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen vanaf heden investeren in cybersecurity. De kmo-portefeuille biedt financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van een onderneming verbeteren. Kleine ondernemingen genieten 30% steun, een middelgrote onderneming 20%. Voor diensten inzake cybersecurity wordt dit percentage opgetrokken tot 45% voor kleinere ondernemingen en 35% voor middelgrote ondernemingen. Het maximale subsidiebedrag blijft voor alle diensten hetzelfde: € 7500 per jaar.  

Ondernemingen die op de hoogte willen blijven over recente nieuwe ontwikkelingen rond cyberveiligheid, kunnen terecht op www.digitaletoekomst.be

Een goede beveiliging van software, applicaties, paswoorden en gegevens binnen een bedrijf is cruciaal vandaag de dag. Een bedrijf dat gehackt wordt, ligt vaak dagen stil. Dat betekent verlies van productie en soms ook klanten die afhaken. Niemand wil dat zijn of haar gegevens in de verkeerde handen vallen. Via Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden we dan ook extra steun en begeleiding om onze Vlaamse kmo’s te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Hilde Crevits
Vlaams minister van Werk en Economie
 

Laat je gidsen naar de #digitaletoekomst  

Vandaag investeren we in het ondernemerslandschap van morgen. Het door de Vlaamse overheid gesteunde aanbod rond digitalisering is dan ook groter dan ooit! VLAIO bundelt daarom op digitaletoekomst.be alle initiatieven rond starten met digitalisering, artificiële intelligentie, cybersecurity en industrie 4.0. #digitaletoekomst  

 

Delen: