Cybersecurity

Cyberveiligheid is een must

Steeds meer gevaar

Door de toegenomen digitalisering van de economie en de samenleving lopen Vlaamse bedrijven meer dan ooit het risico om gehackt te worden. Tijdens piekperioden verwijderen telecomoperatoren tot 2 miljoen phishingsms’en per dag in ons land. En in 2020 werden maar liefst 3.225.234 berichten gemeld aan het e-mailadres verdacht@safeonweb.be, een verdubbeling ten opzichte van 2019! Ook jouw medewerkers ontvangen misleidende berichten via mail, sms en telefoon. Deze leiden helaas soms tot een hacking van een bedrijf, het verspreiden van virussen, het stelen en gijzelen van data via ransomware en het stilleggen van productiemachines.

“Iederéén is vandaag een mogelijke prooi voor cybercriminelen. Zowel kleine kmo’s als grote multinationals, in eender welke sector."
Patrick Hauspie
Bedrijfsadviseur VLAIO

Het kan élke kmo overkomen

Heel wat hardwerkende ondernemers verloren al duizenden euro’s en zagen cruciale bedrijfsprocessen dagen of zelfs wekenlang stilvallen. Maar naast financiële schade, richten cyberaanvallen ook reputatieschade aan bij getroffen bedrijven. Ze slaan een deuk in het vertrouwen bij klanten en leveranciers.

Gewiekste cybercrimelen

De oplossing is niet eenvoudig. Eén gevaar afdekken is immers niet voldoende. Cybercriminelen zetten een combinatie van strategieën in. Ze laten wormen over het internet zwerven die willekeurig bedrijfsnetwerken scannen. Om vervolgens de zwakste schakelaars genadeloos te treffen. In een digitale, geconnecteerde economie kunnen ze een sneeuwbaleffect veroorzaken.

Daarom heeft élke kmo nood aan een cybersecuritybeleid op maat. Daarom is cybersecurity een topprioriteit voor de Vlaamse overheid.

  Nood aan Vlaams beleid

  Ons maatschappelijk en economisch weefsel is dus een pak kwetsbaarder geworden op vlak van dataveiligheid. Daarnaast zijn betrouwbaarheid, robuustheid en beveiliging van digitale technologieën cruciaal om bedrijfscontinuïteit te verzekeren. Ook bij het ontwikkelen of gebruiken van nieuwe producten en diensten, is cybersecurity steeds belangrijker. Dit maakt dan ook dat investeringen in cyberveiligheid noodzakelijk zijn bij de uitbouw van een weerbare digitale economie in Vlaanderen.

  Met het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity dat goedgekeurd werd op 22 maart 21019 wil Vlaanderen zich wapenen tegen de vele uitdagingen op vlak van cyberveiligheid. 

   

  Beperk de risico's: volg een cybersecurity verbetertraject! 

  VLAIO ondersteunt met de cybersecurity verbetertrajecten kmo’s die een expert onder de arm nemen om aan hun maturiteit op het gebied van cyberveiligheid te werken. Ze krijgen tot 45% van dat verbetertraject terugbetaald.

  Meer weten? 

   
  "Kmo’s zien cybersecurity vaak als een kost. Maar ze kunnen het ook als een investering bekijken. Bovendien subsidieert de overheid verbeteringen op vlak van cybersecurity."
  Vincent Naessens
  Cybersecurity expert aan de KU Leuven

  Klanten willen veiligheid én vertrouwen: cyberveiligheid als verkoopstroef

  Cybersecurity is vandaag voor kmo’s net zo onmisbaar geworden als veiligheidsgordels in een auto. Maar wist je dat cyberveiligheid steeds vaker een belangrijke verkoopstroef wordt? Een sterk cybersecuritybeleid wekt vertrouwen op bij klanten en leveranciers. Het zorgt voor businesscontinuïteit en risicomanagement. Het geeft je onderneming veerkracht en een professionele uitstraling. Deze elementen zijn onmisbaar voor een toekomstgerichte onderneming.

  De ‘wettelijke noodzaak’, ‘vertrouwen’ en ‘veerkracht’ zijn volgens specialisten dé redenen om te investeren in cybersecurity. Wil je verkopen aan een groot bedrijf? Dan word je steeds vaker gevraagd naar de cyberveiligheid van jouw producten en dataverwerking. Bewijzen dat je cyberveilig bent, dat je oplossingen veilig zijn en je data van klanten veilig verzamelt, bewerkt en bewaart, wordt voor steeds meer kmo’s een noodzaak om contracten af te sluiten.

  Daarom is het zo belangrijk om vandaag nog je cybersecuritybeleid op punt te stellen.

  Er is heel wat steun, advies en begeleiding om je op weg te helpen:

  Dossier cybersecurity in De Standaard

  Leestip: Heb jij onze bijlage bij je krant gevonden? In 12 bladzijden ontdek je het laatste nieuws, trends, inspiratie en tips over cyberveiligheid. We gidsen je ook naar steun en expertise. Gemist? Wij bieden hem nu ook virtueel aan.

  Download hier de VLAIO-katern over cybersecurity bij De Standaard - november 2021 (of de toegankelijke versie met enkel tekst).