Tot 25% minder overnametransacties aan lagere prijzen

Publicatiedatum
Uit een beknopte enquête van het overnameplatform Overnamemarkt.be, blijkt dat overnamebemiddelaars door de coronacrisis uitgaan van een dalend aantal transacties en lagere prijzen. Voor kandidaat-overnemers zijn er dan weer koopjes te doen, zij het met meer risico's.
bedrijfsoverdracht

Daling van het aantal overnames

De overnamemarkt ligt niet stil. Maar volgens een beknopte enquête 'impact van COVID-19 op overnametransacties van kmo's' van het UNIZO-overnameplatform Overnamemarkt.be, gaat 45% van de overnamebemiddelaars wel uit van een daling van 25% van het aantal transacties. Nog eens 20% rekent op een daling tussen 10% en 25%. Die afname van het aantal transacties, ingegeven door een tanende vraag, vertaalt zich ook in lagere prijzen. Het zijn dan ook geen goede tijden voor wie in deze periode zijn bedrijf wil overlaten. Denk aan zaakvoerders die net nu met pensioen gaan en via een overnemer de continuïteit van hun bedrijf willen verzekeren en/of hun levenswerk financieel willen verzilveren."Kandidaat-overlaters die het zich kunnen veroorloven, stellen hun verkoop dus beter uit, tot de markt weer stabiliseert", zegt Guido Seghers, manager Overnamemarkt.be.

Meer nog dan anders is een degelijke voorbereiding en een professionele overnamebegeleiding cruciaal om een overnametraject, zowel voor de overlater als de overnemers, goed te laten aflopen.
Guido Seghers
Guido Seghers
Manager overnameplatform Overnamemarkt.be

Opportuniteiten voor kandidaat-overnemers - maar niet zonder risico

Voor kandidaat-overnemers biedt de huidige marktsituatie dan weer opportuniteiten. "Maar ook zij moeten extra opletten", waarschuwt Guido Seghers, "In deze moeilijke economische periode, waarvan de gevolgen nog tot lang in het najaar zullen nazinderen, nemen overnemers ook een extra risico." Uit de enquête bij de overnamebemiddelaars op Overnamemarkt.be blijkt dat de meeste overnemers zich hier ook van bewust zijn. Wat zich uit in nog meer aandacht voor een grondig boekenonderzoek en de vraag naar meer ingebouwde contractuele zekerheden.

"Meer nog dan anders is een degelijke voorbereiding en een professionele overnamebegeleiding cruciaal om een overnametraject, zowel voor de overlater als de overnemers, goed te laten aflopen", besluit Guido Seghers van Overnamemarkt.be.

Meer details uit de beknopte enquête vind je hier.

 

Denk je eraan je bedrijf over te laten of een bedrijf over te nemen?

Agentschap Innoveren & Ondernemen ondersteunt een goede voorbereiding van de bedrijfsoverdracht. Samen met onze VLAIO partners zetten we projecten op stapel die ondernemers ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen, ook bij bedrijfsoverdracht. Neem een kijkje op onze themapagina's rond overnemen en overdracht. Je kan hier ook een gratis infopakket aanvragen. 

Laat je tijdens dit complex proces begeleiden door experten in bedrijfsoverdracht. Je kan hiervoor ook subsidies krijgen via de kmo-portefeuille.