Terugblik Week van de Bedrijfsoverdracht 2018

Publicatiedatum
Ook in 2018 heeft deze themaweek maximaal ingezet op het sensibiliseren van ondernemers: Overname is een lang proces, je begint er best tijdig aan.
bedrijfsoverdracht

Week van de Bedrijfsoverdracht wil sensibiliseren

Met deze themaweek willen we vooral blijven sensibiliseren, want het is belangrijk dat ondernemers tijdig denken aan overlaten of overnemen. Dit deden we ook dit jaar via de media, met een radiospot en reportages in de pers. De klemtoon lag op het brengen van de 'echte' verhalen, getuigenissen van overdragers, kopers en starters. Dit sloeg aan bij ondernemers op zoek naar informatie en inspiratie. Zij krijgen via deze verhalen een antwoord op de vraag: hoe pakken mijn collega-ondernemers dit aan?

Heel wat thema's komen aan bod in deze ondernemersverhalen:

 • ondernemers die overdragen binnen de familie
 • ondernemers die hun zaak verkopen
 • ondernemers die starten door een zaak te kopen, door management buy out, door instappen in de zaak waar ze werknemer zijn
 • ondernemers die willen groeien door een andere onderneming over te nemen

Een overzicht van de getuigenissen publiceerden we op een nieuwe themawebsite www.weekvandebedrijfsoverdracht.be

Patrick Jordens
Momenteel nadert een hele generatie zaakvoerders de pensioenleeftijd. Veel van die bedrijven komen in de eerstvolgende jaren op de markt. En overname is een lang en complex proces. Het is dus belangrijk dat ondernemers zich tijdig informeren rond bedrijfsoverdracht. 
Patrick Jordens
Coördinator Week van de bedrijfsoverdracht bij VLAIO

Week van de Bedrijfsoverdracht wil informeren

Via de Week van de Bedrijfsoverdracht willen we Vlaamse ondernemers blijven informeren. Dat hier nood aan is, hebben we ook dit jaar ondervonden. We zagen dit jaar een sterke toename in het aantal aanvragen voor het gratis infopakket.

Ook organiseerden onze partners tal van infosessies die het overnameproces toelichtten. Vele sessies waren volzet. We zagen veel belangstelling voor deze thema's:

 • Hoe pak ik het aan om mijn zaak te verkopen?
 • Hoe draag ik mijn zaak succesvol over?
 • Hoe bepaal ik de juiste waarde van mijn zaak?
 • Hoe kan ik groeien door overname?   
 • Kan ik starten door overname?
Infopakket 2018
Infopakket 2018 'Week van de Bedrijfsoverdracht'

Week van de Bedrijfsoverdracht verlaagt drempel naar begeleiding

Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht bieden we ook de mogelijkheid om de eerste stappen naar begeleiding te zetten. Advies en begeleiding op maat is een zaak van vertrouwen en professionele aanpak. Onze partners staan klaar met tal van adviseurs, coaches en begeleidingstrajecten. Voor veel ondernemers hebben deze experten al echt het verschil gemaakt tijdens hun overnameproces. 

Toch zien we dat de drempel naar het eerste contact van een ondernemer met een adviseur soms nog hoog is. VLAIO wil daarom blijven inzetten op het verlagen van die drempel, door:

 • adviseurs de mogelijkheid geven zich kenbaar te maken
 • visibiliteit geven aan begeleidings- en bemiddelingsverhalen
Ondernemingen met bedrijfsleiders ouder dan 55 jaar zijn goed voor 300.000 Vlaamse arbeidsplaatsen. Daarom voert Vlaanderen zo’n doorgedreven overnamebeleid. We willen ondernemers sensibiliseren om er op tijd aan te denken.
Patrick Jordens
Patrick Jordens
Coördinator Week van de bedrijfsoverdracht bij VLAIO

#WeekvandeBedrijfsoverdracht in cijfers

Ongeveer 60 ondernemers schreven zich in voor individueel gesprek met een expert in bedrijfsoverdracht. Meer dan 600 ondernemers namen deel aan een infosessie.

De themawebsite www.weekvandebedrijfsoverdracht.be kreeg op een maand tijd bijna 6000 individuele bezoekers, samen goed voor maar liefst 23.000 paginaweergaven.

Uit deze cijfers kunnen we besluiten dat het thema bedrijfsoverdracht leeft!

Samengevat: wat nemen we mee?

Bedrijfsoverdracht is meer dan alleen overdracht binnen een familie. Het is een kans om een nieuwe dynamiek op gang te brengen en om te groeien. Bedrijfsoverdracht spreekt ook vele doelgroepen aan: we hebben overdragers, overnemers, starters en groeiers verwelkomd op onze activiteiten. 

We komen tot een goede rolverdeling overheid - privaat. De rol van de overheid:

 • sensibiliseren om werk te maken van bedrijfsoverdracht
 • sensibiliseren om op zoek te gaan naar informatie
 • de weg wijzen naar informatie en experten voor advies en begeleiding