Strategische ecologiesteun (STRES) voor vergroening van bedrijfsprocessen bij Wimble

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering kent Strategische ecologiesteun (STRES) van € 1 miljoen toe aan Wimble Manufacturing in Mechelen. Wimble – dochterfirma van Kellogg’s en producent van de populaire Pringles chips – start een ambitieus energietransitieproject om energie-efficiënter te werken, de ecologische voetafdruk te verkleinen en een duurzame, toekomstbestendige productiesite te worden.
Pringles worden in Mechelen geproduceerd

99.000 ton Pringles vervaardigd in Mechelen

Wimble Manufacturing Belgium maakt sinds 2012 deel uit van het Amerikaanse voedselproductiebedrijf Kellogg’s Company en produceert de beroemde Pringles. Pringles is een zeer succesvol merk van snacks dat wordt verkocht in meer dan 180 landen. De fabriek in Mechelen is met een 600-tal medewerkers één van de grootste productievestigingen van Pringles in de wereld. Kellogg’s investeerde al om en bij de € 300 miljoen in de Belgische site. In 2019 rolde van de high-speed-productielijnen in Mechelen maar liefst 99.000 ton chips!

Ecologische transitie via state-of-the-art geïntegreerde oplossing

Kellogg’s heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en ook de Mechelse vestiging wil haar milieu-impact drastisch verminderen. Concreet wil het bedrijf de komende jaren de energievraag en –consumptie van haar bedrijfsprocessen beter op elkaar afstemmen, met als doel een lager totaal energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk. 

Hiertoe selecteerde het engineering-team verschillende technologieën die op unieke manier worden geïntegreerd in het productieproces van de Pringlesfabriek. Het implementeren van de ene technologie heeft onmiddellijk impact op een andere technologie in de proceskringloop. Binnen deze state-of-the-art geïntegreerde oplossing worden onder meer het primair energieverbruik aangepakt, stoom en restwarmte gerecupereerd, warmteverliezen beperkt, bezuinigd op waterverbruik en gebruikte olie gerecycleerd. Ook wordt ingezet op processturing om de energie-efficiëntie van al deze geïntegreerde processen te optimaliseren.

Door deze unieke combinatie van ecologische technologieën zal Wimble haar milieu-impact op verschillende aspecten gelijktijdig en drastisch kunnen verbeteren.

Vlaamse steun voor ecologische en strategische winst

Om deze ambitieuze energietransitie te realiseren, voorziet Wimble maar liefst € 13.481.000. Met deze forse investering wil de Mechelse fabriek haar levensvatbaarheid op lange termijn verzekeren. Met een energie-efficiëntere, duurzame en toekomstbestendige productie blijft Wimble competitief ten opzichte van andere Kellogg-sites en externe concurrenten. Bovendien zal de fabriek belangrijke knowhow kunnen opdoen over automatisatie en intelligente aansturing van bedrijfsprocessen.

Dit investeringsproject is dus niet alleen van strategisch belang voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk, maar ook voor het versterken én verankeren van de site in Vlaanderen. Daarom heeft de Vlaamse Regering deze week beslist dit project € 1 miljoen Strategische ecologiesteun toe te kennen.

 

Wat is Strategische ecologiesteun (STRES)?

Met deze subsidie wil de Vlaamse overheid grote ondernemingen stimuleren om fors te investeren in ecologische spitstechnologie. De groene innovatie kost de onderneming minimaal € 3 miljoen. De STRES-subsidie van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) kan hiervan een percentage van 20 tot 40% financieren. 

STRES is een aanvulling op de Ecologiepremie Plus.Terwijl bij deze laatste een onderneming een keuze moet maken uit gestandaardiseerde technologieën, komt STRES tegemoet aan specifieke en grotere investeringsprojecten. 

Alle informatie over dit steuninstrument vind je via www.vlaio.be/STRES.
 

 

Delen: