Strategische Ecologiesteun (STRES) voor baanbrekende recyclagetechnologie van Campine

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering kent Strategische ecologiesteun (STRES) van € 1 miljoen toe aan Campine nv uit Beerse. Campine recycleert industrieel afval en wil als eerste in Europa antimoon – een belangrijk metaal - winnen uit loodafval. Antimoon wordt daarna opnieuw gebruikt als grondstof voor gespecialiseerde, duurzame producten. Met deze groene innovatie wil het bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan circulaire industrie en een zero-wastemaatschappij.
Campine

Campine zet in op duurzame afvalverwerking

Campine uit Beerse bestaat sinds 1912 en is vandaag een internationaal gerespecteerde partner voor duurzame grondstoffenherwinning. Het bedrijf is voornamelijk actief in het recycleren van lood uit klassieke autobatterijen, waarbij maar liefst 99% van het lood wordt hergebruikt. Daarnaast is Campine één van de grootste antimoontrioxideproducenten ter wereld.

Door sterk in te zetten op industriële afvalverwerking is deze Kempische onderneming een belangrijke speler geworden in de circulaire economie. 

Circulair recycleren van antimoon uit loodafval

Campine heeft de voorbije jaren een baanbrekend proces ontworpen - gebaseerd op fuming-technologie - waarmee Europa een primeur krijgt: voor het eerst zal antimoon op industriële schaal herwonnen worden uit loodafval en een nieuw leven krijgen voor niet-metallische toepassingen. Zo kan antimoon bijvoorbeeld gebruikt worden om vlamvertragers te vervaardigen, als grondstof voor pigmenten en als PET-katalysator.

Campine investeert maar liefst € 4,9 miljoen in de nieuwe installatie ‘Metal Recovery’, die grondstoffen zal leveren aan de reeds bestaande ‘Speciality Chemicals’-divisie. Om de ambities voor de nieuwe businessunit waar te maken, worden komende jaren de investeringsinspanningen verder opgedreven. Campine wil ongeveer 20% van haar eigen metaalbehoefte kunnen voorzien. Hiermee realiseert het bedrijf weer een stukje van haar visie om te helpen bouwen aan een zero-wastemaatschappij.

Verankering van kennis en jobs in Vlaanderen

Door steeds meer eigen metaal uit afvalstromen te winnen, wordt Campine ook steeds minder afhankelijk van China, zowel in toelevering als in prijszetting. Momenteel worden volop werkkrachten gerekruteerd voor de nieuwe antimoonafdeling, waar men naast de productie van nieuwe grondstoffen ook nieuwe kennis en expertise ontwikkelt en verankert in Vlaanderen. Dit traject levert daarmee ook een waardevolle bijdrage aan de economische groei van onze regio. 

Daarom heeft de Vlaamse Regering deze week beslist dit duurzame transformatietraject financieel te steunen met € 1 miljoen Strategische ecologiesteun. 

 

Wat is Strategische ecologiesteun (STRES)?

Met deze subsidie wil de Vlaamse overheid grote ondernemingen stimuleren om fors te investeren in ecologische spitstechnologie. De groene innovatie kost de onderneming minimaal € 3 miljoen. De STRES-subsidie van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) kan hiervan een percentage van 20 tot 40% financieren. 

STRES is een aanvulling op de Ecologiepremie Plus. Terwijl bij deze laatste een onderneming een keuze moet maken uit gestandaardiseerde technologieën, komt STRES tegemoet aan specifieke en grotere investeringsprojecten. 

Alle informatie over dit steuninstrument vind je via www.vlaio.be/STRES.

 

Delen: