Slimme camera’s verantwoord inzetten doe je zo

Publicatiedatum

De VVSG organiseerde sinds eind 2022 met subsidies van VLAIO een lerend netwerk over de inzet van camera’s in de publieke ruimte. De bijeenkomsten van dit lerend netwerk resulteerden in een afwegingskader voor het verantwoord camerabeleid.

Stockfoto

Lerend netwerk

In het kader van Smart Cities ontvangt de VVSG subsidies van VLAIO om activiteiten te organiseren voor steden en gemeenten die inspelen op ‘slimme’ trends zoals open data, het Internet of Things en dus ook het inzetten van slimme camera’s. 

Het thema ‘Inzet van camera’s in de publieke ruimte’ leek zeer geschikt om een lerend netwerk rond te organiseren. Sinds november 2022 ging dit lerend netwerk 7 keer door.

Het doel was het delen van kennis en ervaringen rond cameragebruik te stimuleren. Daarnaast ontwikkelde het lerend netwerk best practices, methodes en principes en een afwegingskader met richtlijnen. Daardoor worden lokale besturen beter ondersteund in hun beslissing om al dan niet camera’s in te zetten bij de aanpak van gemeentelijke of stedelijke uitdagingen.

Afwegingskader verantwoord camerabeleid

Het belangrijkste resultaat van dit lerend netwerk is toch wel het afwegingskader voor verantwoord camerabeleid. Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met het Kenniscentrum Data en Maatschappij.

Vooral medewerkers van steden en gemeenten die willen uitklaren of cameratoezicht of -bewaking een oplossing is voor lokale uitdagingen, zullen baat hebben bij dit kader. Het zijn richtlijnen voor wie wil stilstaan of er voldoende verantwoorde motivering is om al dan niet camera’s in te zetten. De publicatie neemt de lezer mee doorheen de stappen voor realisatie en implementatie van een verantwoord camerabeleid. 

Dit afwegingskader is ook helemaal complementair aan wat er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur werd ontwikkeld rond de beveiliging van camerasystemen.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities.

Delen: