Slechts één licentie voor muziek in de onderneming of op een evenement

Publicatiedatum

Muziek tijdens een evenement of in een onderneming creëert een aangename sfeer die klanten aantrekt, hun koopgedrag beïnvloedt en het welzijn van het personeel bevordert. Heel wat verschillende personen zorgen voor de creatie van deze mooie muziekstukken. Wil een onderneming of organisator hun werken gebruiken? Via het centrale platform Unisono vragen ze eenvoudig één licentie aan. Zo ontvangen ze ook slechts één factuur.

Sabam beheert de auteursrechten van auteurs, componisten en uitgevers. SIMIM de naburige rechten van de producenten en Play Right die van de uitvoerende muzikanten en artiesten. Sinds 2020 bundelen deze drie beheersmaatschappijen hun krachten in Unisono, het uniek platform voor Sabam en de naburige rechten.

Toestemming en vergoeding voor hergebruik

Makers van een werk van letterkunde of kunst verkrijgen auteursrechten op hun werken. Als ze uitgevoerd worden, verkrijgen de uitvoerende kunstenaars en producenten ook naburige rechten. Wil je hun opgenomen werken afspelen op een event of in een onderneming waar publiek of werknemers aanwezig zijn? Dan heb je hun toestemming nodig en moet je daarvoor meestal een vergoeding betalen.

Voor liveoptredens kan je die toestemming en vergoeding rechtstreeks met de artiesten afspreken. Maar in andere situaties waar vooraf opgenomen muziek gespeeld wordt, lijkt dat een heel werk. De beheersmaatschappijen maken dit een stuk eenvoudiger. Ten laatste vijf werkdagen voor de activiteit of voor de start van het muziekgebruik doet een organisator of onderneming een aanvraag bij Unisono. Die ontvangt dan één licentie en factuur. De tarieven variëren afhankelijk van de aard van de activiteit. De ingezamelde gelden worden daarna verdeeld onder de artiesten die lid zijn van de beheersmaatschappijen.

Gemeenten kunnen organistoren een handje helpen

Lokale besturen kunnen ondernemingen en evenementorganisatoren zeker wijzen op de licentie van Unisono. Vaak hebben steden en gemeenten ook zelf feestzalen of andere eventlocaties in eigen beheer. Voor dergelijke locaties kan de stad of gemeente een jaarlicentie bij Unisono aanvragen. Dan hoeven verenigingen of ondernemingen die slechts één of enkele keren in die locatie organiseren dat niet meer doen.

Partner in de kijker

Door samen te werken tussen overheden en partnerorganisaties zorgen we voor een betere dienstverlening voor ondernemingen. De ‘Partner in de kijker’-sessies van de VVSG dragen hier graag aan bij. Op 26 maart 2024 was Unisono aan de beurt om haar activiteiten tijdens zo’n sessie bekender te maken bij steden en gemeenten. Presentaties, opnames en partnerfiches van deze en voorgaande sessies vind je op  de webpagina’s van de VVSG.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op  www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.

Delen: