Screen Flanders investeert in 9 nieuwe audiovisuele producties

Publicatiedatum
Screen Flanders investeert € 2.545.000 in 9 nieuwe audiovisuele producties. Vijf fictieseries en vier films kunnen op steun rekenen. Ontdek ze hier!
Speelfilm Miss Moxy

Hefboom van 8,24 per geïnvesteerde euro

Voor de tweede oproep van 2022 maakte de Vlaamse Regering een extra budget vrij van 1.000.000 euro om de Vlaamse audiovisuele sector te ondersteunen. Dankzij deze bijkomende injectie worden 9 audiovisuele producties voor een totaalbedrag van 2.545.000 euro ondersteund. Deze producties zullen bijna 21 miljoen euro (exact: 20.962.466 euro) aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,24 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 200.000 euro en 400.000 euro per project.

“Met deze steunmaatregel willen we Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en kwaliteitsvolle audiovisuele regio. Deze investeringen zorgen voor extra werkgelegenheid en verdere professionalisering van de sector. 

Jo Brouns
Vlaams Minister van Economie

Benieuwd welke projecten steun kregen?

Ondersteunde series tweede oproep 2022

 • 1

  Serie van productiehuis Jonnydepony over de rise and fall van een rijkswachtdienst waar een Amerikaan de lijnen uitzet. Wim Geudens regisseert, Bas Adriaensen en Philippe De Schepper schreven het scenario en Matteo Simoni speelt de hoofdrol. Jaren van lood zal te zien zijn via Streamz en Amazon Prime Video NL.

 • 2

  De flamboyante Chris en zijn jeugdvrienden Kofi en Blackson proberen het te maken als acteur en muzikant. Ze zijn niet van plan zich te laten tegenhouden door hun huidskleur en de vooroordelen. Kameleon is een serie van productiehuis Gardner & Domm, in regie van Anthony Nti (Da Yie), geschreven door Malik Mohammed en Kristof Hoefkens. Will Michiels (TheColorGrey) verzorgt de soundtrack.

 • 3

  Tiendelige dramareeks over hoe Gorik en zijn vrienden, elk met hun eigen unieke achtergrond en problemen, volwassen worden in de grootstad Brussel. Het scenario is van de hand van Gorik van Oudheusden (Zwangere Guy), schrijver Frederik Willem Daem en Deben Van Dam. Van Dam zal de serie ook regisseren. Een productie van Panenka die te zien zal zijn via Streamz. 

 • 4

  In dit tweede seizoen onderzoekt advocate Sophie de rol van haar ex-collega Marchand in een klacht tegen een adoptiebureau. Een serie geschreven door Paul Piedfort en Marie-Anne le Pézennec, in regie van Adeline Darraux. De opnames vonden deels plaats aan de Vlaamse kust en in Antwerpen en Leuven, met een grote Vlaamse crew. Sophie Cross S2 is een productie van France Télévisions Studios in coproductie met Gardner & Domm, Les Gens en RTBF. De internationale sales is in handen van Newen Connect. 

 • 5

  Een internationale coproductie van Potemkino Port met het Ierse Saffron Moon. Het script van deze fictieserie werd geschreven door Peter McKenna, de regie is in handen van Kadir Ferati Balci

Tiendelige dramareeks Putain

Ondersteunde speelfilms tweede oproep 2022

 • 1

  Lucie, Benno en buurjongen Mats vinden in hun nieuwe thuis, een oude villa, een geheime kamer vol parfums met de heerlijkste geuren, maar ook talloze gevaren… Een familiefilm van productiehuis Dingie (De familie Claus), geschreven door Ruben Vandeborre en Anna Ruhe. Ruben neemt ook de regie op zich. Dutch Filmworks zal de film verdelen.

 • 2

  Animatiefilm geschreven en geregisseerd door Sylvain Chomet (Les triplettes de Belleville), over het leven van de Franse veelgeprezen toneelschrijver en filmmaker Marcel Pagnol. Een productie van Onyx Films SAS / What The Prod SAS (Frankrijk) in co-productie met Bidibul Productions (Luxemburg) en het Vlaamse productiehuis en animatiestudio Walking The Dog. Wildbunch, Elle Driver, Sony Pictures Classics en Netflix Frankrijk (second window) zijn reeds bevestigde distributiepartners. 

 • 3

  Een stadse kat met vooroordelen verruimt tijdens een avontuurlijke reis haar blik en ontdekt wat ware vriendschap betekent. Miss Moxy is een animatiefilm van het Nederlandse Phanta Film, in coproductie met Eyeworks Film & TV Drama. Maureen Versprille schreef het scenario, Vincent Bal en Wip Vernooij regisseren, en de Vlaamse animatiestudio Fabrique Fantastique verzorgt de animatie. De bevestigde distributiepartners zijn Paradiso Filmed Entertainment (Benelux), Little Dream Pictures (Duitsland) en Avotros (Nederland). 

 • 4

  Prins Valemon wordt door de vloek van een heks betoverd: overdag ijsbeer, ’s nachts  man. Liv wordt verliefd op de ijsbeer, maar kan ze hem redden van de vloek? Deze animatiefilm is een coproductie van het Noorse Maipo Film en Vlaamse Vivi Film. Maya Lunde schreef het scenario, Mikkel B. Sandemose regisseert. Een deel van de animatie gebeurt in de Gentse animatiestudio Creature. Nordisk Film en TrustNordisk distribueren. 

Speelfilm Het wonderlijke leven van Marcel Pagnol

10 jaar Screen Flanders 

Sinds de oprichting van het Economisch Fonds Screen Flanders in 2012 werd er aan 251 producties steun toegekend voor een totaalbedrag van 48.800.000 euro. Hiertegenover staan 317.155.275 euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest. Dit resulteert in een gemiddelde economische hefboom van 6,5 per geïnvesteerde euro.
 
76% van de ondersteunde projecten waren fictieproducties (speelfilms en series), 4% waren documentaireproducties (speelfilms en series) en 20% waren animatieproducties (speelfilms en series). 55% van de ondersteunde producties waren minoritaire coproducties waarin het Vlaamse of Belgische financieringsaandeel kleiner was dan 50%.

 

Wat is Screen Flanders?

Screen Flanders vult sinds 2012 de culturele steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) aan met financiële ondersteuning, die via VLAIO ter beschikking wordt gesteld. Belgische én buitenlandse producties kunnen via een Belgische (co)producent tot 400.000 euro terugbetaalbare steun krijgen. In ruil hiervoor dient men een veelvoud (de ‘hefboom’) aan structurerende uitgaven te doen in het Vlaamse Gewest. Hierdoor kan in Vlaanderen aan kennisopbouw gedaan worden en de sector groeien.

Neem hier een kijkje op de Screen Flanders-website en bezoek hier de VLAIO-pagina rond deze steun.

 

Delen: