Proef van de eerste oogst van de 'vertical farm' van Colruyt Group

Publicatiedatum
Lekkere basilicum kweken met 20 keer minder ruimte, 90% minder water, 5 keer minder kilometers en 0% pesticiden? In de Bio-Planet-winkels van Colruyt Group ligt vanaf heden de volgende generatie basilicum met een zeer lage ecologische voetafdruk in de rekken: indoor, lokaal en verticaal geteeld.
in de vertical farm van Colruyt Group wordt basilicum geteeld

Duurzame teelt

Deze hightech plantjes worden gerealiseerd met VLAIO-steun, zijn een primeur voor de Belgische markt en tonen de ambities van Colruyt Group voor een duurzamere toekomst. Verticale landbouw kan dan ook heel wat troeven uitspelen in vergelijking met de klassieke serreteelt: 20 keer minder ruimte, 90% minder water, 5 keer minder kilometers en 0% pesticiden. De duurzame kruiden hebben niet alleen een zeer kleine ecologische voetafdruk, ze smaken ook bijzonder fris en sterk. Later dit jaar komt er ook koriander bij.

Wat is een 'vertical farm'?

In dit gesloten systeem worden de planten in rijen boven elkaar gekweekt. De installatie is heel energie-efficiënt en draait op 100% groene stroom. Door de farm te integreren in één van de distributiecentra van Colruyt Group, worden er bovendien 5 keer minder kilometers afgelegd. In de hoogtechnologische installatie is er plaats voor 250.000 plantjes. De kruiden worden op natuurlijke wijze geteeld en de kwaliteit blijft het hele jaar even hoog, los van de weersomstandigheden. Ook werkte Bio-Planet een recycleerbare verpakking uit. 

Delen: