Pak droogterisico’s aan met de waterbarometer

Publicatiedatum
Vlaanderen behoort tot de regio’s in Europa met de grootste waterschaarste. Vanaf nu kunnen bedrijven met vragen rond waterverbruik gebruik maken van de gratis Waterbarometer van VITO.
© VITO

Wat is de Waterbarometer? 

Waterschaarste vormt een ernstige bedreiging voor onze economie. Bedrijven zitten met veel vragen: wat betekent dit voor mijn bedrijf? Hoe pak ik dit het best aan? Om hen te helpen de voor hen juiste maatregelen te selecteren, lanceerde VITO de Waterbarometer tool. 

De Waterbarometer geeft inzicht in het watermanagement van bedrijven en stelt gericht optimaliseringsacties voor. De tool biedt een visuele voorstelling van de waterbalans met alle waterstromen en gerelateerde kosten. Ook de risico’s van de waterbronnen worden in kaart gebracht. Bedrijven krijgen daarnaast ook een omgevingsanalyse met nabijgelegen alternatieve duurzame waterbronnen. Voor die bronnen worden ook geschikte zuiveringstechnieken getoond.

Aan de slag!

De Waterbarometer is gratis en beschikbaar via www.waterbarometer.be. Nadat je een login hebt aangemaakt, kan je aan de slag met verschillende modules. 

 

In samenwerking met VLAIO

Deze tool is ontworpen binnen het project Smart WaterUse, met financiële steun van VLAIO, gecoördineerd door Flanders’ Food.
De Waterbarometer is een van de realisaties die helpen om de waterrisico’s van bedrijven uit de sectoren voeding, aquacultuur, textiel en toerisme te reduceren.

 
 

Dossier circulaire economie

Meer weten over de transitie naar een waterslimme economie en maatschappij?

Bekijk dan zeker het hoofdstuk over water in ons dossier circulaire economie.

 

Delen: