Ook voor ondernemingen stilaan vrijheid in zicht: de nieuwe versoepelingen op een rij!

Publicatiedatum
Net voor de zomer sprak het overlegcomité af om de coronaversoepelingen te coördineren via een vierstappenplan. Dat zomerplan loodst België richting vrijheid. Vanaf 1 september 2021 treedt de laatste stap van het zomerplan in werking. Hieronder volgt een overzicht van de versoepelingen die relevant zijn voor ondernemingen.

Vanaf 1 september:

Telewerk

In Vlaanderen geldt vanaf 1 september geen aanbeveling meer tot telewerk. Dat is het gevolg van de hoge vaccinatiegraad die Vlaanderen bereikt heeft. De coronapandemie heeft niettemin getoond dat telewerk ook heel wat voordelen inhoudt. Het overlegcomité nodigt bedrijven daarom uit om telewerk structureel te verankeren. Zo kunnen de voordelen van telewerk behouden blijven en de nadelen geëlimineerd worden. 

Horeca

Heel simpel. Het overlegcomité besloot alle maatregelen binnen de horeca op te schorten, op één uitzondering na: de mondmaskerplicht bij verplaatsingen binnen de horecazaak. Dit betekent dat er geen beperkingen meer zijn op openings- en sluitingsuren, aantal personen per tafel, afstand tussen de tafels, terrassen, geluidsniveau en bediening aan de bar. Ook zitplaatsen zijn niet langer vereist. 

Discotheken

Ook dansen zal terug mogelijk zijn in de nabije toekomst. Hier geldt echter niet 1 september, maar 1 oktober 2021 als kantelpunt. Discotheken zullen op dat moment mogen openen. Daarnaast zal ook dansen in cafés opnieuw toegestaan zijn vanaf 1 oktober. Verscherpte protocollen wat betreft luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit zullen wel van toepassing zijn.

Evenementen

Een echt festivalseizoen heeft 2021 niet gekend. Daarvoor moeten we uitkijken naar 2022. Toch krijgt ook de evenementensector meer ruimte om evenementen te organiseren. Evenementen die vanaf 1 september met 200 personen binnen of met 400 personen buiten georganiseerd worden, zijn niet onderworpen aan beperkingen. Kanttekening is wel dat de lokale overheid anders kan beslissen. Altijd nakijken dus!

Indien de grens van 200 personen binnen of 400 personen buiten bereikt is, blijft het evenement de veiligheid van haar bezoekers garanderen. Dit kan door aan de ingang van elke bezoeker een Covid Safe Ticket te verlangen of door de algemene veiligheidsvoorschriften te volgen, dat wil zeggen mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM.

Later zal het overlegcomité de drempels systematisch verhogen. De drempel zal alvast op 1 oktober minstens verhoogd worden tot evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.

Mondmaskerplicht

Op de meeste plaatsen, zoals winkels, conferenties, handelsbeurzen, blijft de mondmaskerplicht overeind. Wel mogen op 1 september de maskers af in de publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen en verenigingen.

Rush op Vlaams beschermingsmechanisme is voorbij

Om de impact van de coronamaatregelen op ondernemingen zo miniem mogelijk te houden, werd het Vlaams beschermingsmechanisme in het leven geroepen. Deze bescherming was een groot succes tijdens de verschillende lockdowns. Door de vele versoepelingen is de stormloop naar de bescherming flink gaan liggen. Dat is goed nieuws: veel ondernemingen kunnen zelf terug aan de slag, waardoor bescherming niet langer vereist is en onze economie kan herstellen!

 

Nog hinder in september? 

Ondervindt jouw onderneming nog hinder in september? Het Vlaams beschermingsmechanisme wordt verlengd voor een aantal sectoren die nog steeds sterke hinder ondervinden door de coronamaatregelen zoals discotheken, feestzalen, hotels en bepaalde ondernemers in de eventsector. Ook de heropstartlening wordt verlengd tot eind september.