Ontdek de nieuwe PIO-projecten

Publicatiedatum

In het voorjaar lanceerde PIO een nieuwe oproep voor het indienen van innovatieve projecten. We kregen heel wat interessante en diverse projectaanvragen binnen, van slimme gebouwautomatisering tot intelligente datamining voor auditdoeleinden. Uiteindelijk zijn er 7 projecten die kunnen rekenen op verdere begeleiding en advisering in een PIO-traject. Benieuwd welke projecten dit zijn? 

Duurzaam intercampus(drone)transport 

Hoe kan het transport van stalen en materialen tussen ziekenhuiscampussen zo efficiënt mogelijk verlopen? Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst wil aan de hand van een PIO-traject bekijken hoe dit kan gebeuren via dronetransport. Lees meer over dit project.

Turbine Bredene

In dit project wil De Watergroep bekijken hoe ze de drukgarantie en -reductie van het waterreservoir in Bredene kan realiseren via de inbouw van een frequentiegestuurde pompgenerator of turbine. Op die manier krijg je de nodige drukval en kan je tegelijk elektriciteit opwekken voor gebruik in de installatie. Benieuwd naar dit project?

Intelligente datamining voor auditdoeleinden 

Audit Vlaanderen zoekt een innovatieve oplossing die een meerwaarde kan bieden om het auditproces te versnellen, het manuele werk (indexeren, referentiëren) te verlichten en de analyse op een efficiëntere manier te laten verlopen. Kunnen machine learning, artificiële intelligentie en de inbedding van Robotic Process Automation (RPA) helpen? Meer info over dit project vind je op onze website.  

Van gft-percolaat tot drinkbaar water

Verko wil inzetten op innovatieve technieken bij de installatie van een nieuw waterzuiveringssysteem om het energie- en chemicaliënverbruik te kunnen verminderen. Daarnaast wil het inzetten op circulair watergebruik door zuivering tot drinkwater en hergebruik op de site. Kom meer te weten over dit project.

Energie besparen door slimme gebouwautomatisering

Het Vlaams Energiebedrijf wil met dit project onderzoeken hoeveel energie bespaard kan worden door de verschillende utilities (verlichting, verwarming, ventilatie, koeling) van een gebouw automatisch af te stemmen op de feitelijke noden van de gebruikers. Meer weten over dit project?

Alternatieve aanbestedingsvormen voor onderhoudswerken 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil met dit project tot innovatieve aanbestedingsvormen komen om onderhoudstaken aan wegen en infrastructuur te organiseren en te laten uitvoeren. Volg het project van dichtbij!

Een meet-en-bepalingsstrategie voor de berekening van de CO2-voetafdruk in de zorgsector

Het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van het uitgebreide ziekenhuisnetwerk in Antwerpen is een uitdagende taak. Dit project wil een reproduceerbare meet- en bepalingsstrategie ontwikkelen, specifiek afgestemd op de zorgsector. Met deze strategie kan het netwerk de werkelijke impact van verschillende processen inzichtelijk maken, zodat het prioriteiten kan stellen en een effectieve klimaatstrategie kan formuleren. Meer weten over deze uitdaging?

Delen: