Ondernemer kan meer dan ooit rekenen op VDAB en VLAIO

Publicatiedatum
Vandaag ondertekenen VDAB en VLAIO een nieuw samenwerkingsakkoord. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat ondernemers in Vlaanderen meer dan ooit kunnen rekenen op de dienstverlening van beide organisaties. Door de nauwere samenwerking zullen ondernemers efficiënter en beter verder geholpen worden.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) werken al samen sinds 2018. De nieuwe overeenkomst loopt tot 2025 en moet ervoor zorgen dat ondernemers efficiënter en beter verder geholpen worden. Beide agentschappen gaan daarvoor nog verder in hun samenwerking en zullen meer kennis delen, oa. over AI en het gebruik van data. Daarnaast zullen beide agentschappen bekijken wanneer het interessant is om samen aanbestedingen op te zetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondernemerschapstrajecten voor werkzoekenden. Ook zullen de agentschappen in hun contacten met werkgevers over elkaars dienstverlening vertellen en doorverwijzen wanneer nodig.

Dagelijks gaan heel wat accountmanagers van VDAB de baan op om langs te gaan bij werkgevers om te bespreken hoe ze de vacatures ingevuld gaan krijgen. VLAIO langs hun zijde bekijkt met ondernemers van welke begeleiding en financiële steun ze gebruik kunnen maken. Wanneer in die contacten vragen voor het andere agentschap naar boven komen, zullen die meteen gevolg krijgen. De ondernemer krijgt alvast wat basisinformatie en de persoon van respectievelijk VLAIO of VDAB zal ervoor zorgen dat de vraag bij het andere agentschap opgenomen wordt. Zo kan het zijn dat een ondernemer na een bezoek van VDAB over vacatures en met een vraag over financiële steun voor zijn zaak, ook bezoek mag verwachten van iemand van VLAIO.

  Het VLAIO Contact Center en de VLAIO bedrijfsadviseurs krijgen dagelijks vragen van ondernemers. Voor vragen rond vorming en rekrutering verwijzen we hen graag naar de dienstverlening van VDAB. Ook omgekeerd worden ondernemers met innovatieve groeiplannen door VDAB doorverwezen naar ons aanbod. We versterken elkaars dienstverlening vanaf nu ook verder door digitale tools uit te wisselen en beleidsmatig samen te werken. Elke dag zetten we ons samen in voor de Vlaamse ondernemer.

  Mark Andries
  administrateur-generaal VLAIO

  VLAIO en VDAB versterken hun samenwerking met: 

  1. Dienstverlening op maat van de ondernemer door kennis te delen en waar mogelijk de dienstverlening  voor ondernemers te coördineren.
  2. Digitale innovatie door digitaal innovatieve tools uit te wisselen.
  3. Een beleidsmatige samenwerking door samen naar middenveldorganisaties en partners te gaan wanneer het gaat over werkgelegenheid en ondernemerschap

  Voor een ondernemer maakt het niet zoveel uit wie hem verder helpt, als het maar gebeurt. En zo willen we ons ook organiseren: in functie van de vragen van de ondernemer zelf zullen we vanuit VDAB onze dienstverlening inzetten of die van VLAIO in gang zetten. En het omgekeerde kan natuurlijk ook. We willen meer dan ooit samen klaarstaan voor de ondernemers in Vlaanderen.

  Wim Adriaens
  gedelegeerd bestuurder VDAB

  Delen: