In oktober begint een nieuw collectief leertraject van de Kernmeesters

Publicatiedatum
In oktober gaat het zesde collectief leertraject van de Kernmeesters gesteund door VLAIO van start. Thema is de verweving van economische activiteiten in de kernen. Een aantal steden en gemeenten schreven zich eerder al in, maar er zijn nog plaatsen vrij. Wil je op dit traject aansluiten? Schrijf je dan voor 20 september in. Deelname is kosteloos.

In dit collectief leertraject willen de Kernmeesters, vanuit een helder inzicht van de situatie en de ambities, kijken naar de verwevingsmogelijkheden voor de kernen van de deelnemende steden en gemeenten. Dit is bij uitstek een multidisciplinaire opdracht met meerdere diensten van het lokaal bestuur. De deelnemers onderzoeken samen met de Kernmeesters de middelen en de context van het lokaal bestuur, de dynamiek tussen de bedrijvige kern en de ruimere omgeving en kijken naar ondersteunende acties en instrumenten. Stap voor stap bouwen we zo samen een plan van aanpak op voor de bedrijvige kern.

Dit traject wordt georganiseerd in vier fysieke werksessies van een halve dag in de periode van september tot en met december 2023. De inhoud passen de deelnemers telkens toe op de eigen situatie. De eerste sessie vindt plaats op 4 oktober van 9u30 tot 12u30.

Inschrijven voor 20 september

Dit voorjaar deden VLAIO en de Kernmeesters al een oproep tot deelname voor dit traject. Een aantal steden en gemeenten ging hier al op in. Maar er blijven nog enkele plaatsen over. Lijkt dit collectief leertraject een meerwaarde voor de acties in jouw stad of gemeente? Schrijf je dan voor 20 september in.

Collectieve leertrajecten

Binnen de collectieve leertrajecten krijgen steden en gemeenten in thematische groepen ondersteuning bij het realiseren van bedrijvige kernen. Ze kunnen beroep doen op de kennis en expertise van de Kernmeesters en krijgen begeleiding in het uitvoeren van concrete acties. Door verschillende steden en gemeenten te groeperen volgens thema is er ook ruimte voor onderlinge ervaringsuitwisseling. Zo creëren de collectieve leertrajecten zowel competentieopbouw als impact. 

In april 2023 gaven de Kernmeesters en VLAIO het startschot voor de eerste collectieve leertrajecten rond bedrijvige kernen. Deze vijf trajecten zijn ondertussen op toerental. Deelnemende steden en gemeenten werken daarin onder meer aan acties om leegstand aan te pakken, de kern goed in te richten of het DNA van de kern beter door te vertalen.

Delen: