Nieuwe veerkrachtsubsidie voor ondernemers getroffen door Brexit

Publicatiedatum
Het Relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering voorziet € 83 miljoen relancemiddelen om bedrijven te steunen die door de gevolgen van Brexit getroffen worden. € 50 miljoen hiervan is bestemd voor Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Het agentschap zal deze steun vanaf 1 februari 2021 aanwenden om een ‘Brexit veerkrachtsubsidie’ toe te kennen aan Vlaamse kmo's die door Brexit genoodzaakt zijn hun strategisch businessplan te herzien.
Europese vlag mist een sterretje

€14 miljoen voor counteren Brexit-impact op Vlaanderen 

De Brexit heeft een enorme economische impact op Vlaanderen. Samen met Nederland en Frankrijk behoort Vlaanderen tot de meest getroffen gebieden binnen de Europese Unie. Om de brexit-impact zoveel mogelijk te counteren werd door de Vlaamse Regering  € 83 miljoen extra steun voorzien voor bedrijven die getroffen worden door Brexit. Daarvan is € 33 miljoen voorzien voor het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (FIT), € 50 miljoen voor VLAIO, en € 3 miljoen voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). 

De nieuwe Brexit veerkrachtsubsidie is één instrument, goed voor € 14 miljoen, binnen het ruimer Brexit actieplan. Andere acties die via VLAIO zullen worden opgezet, zijn onder andere gerichte transformatie opleidingen, uitbreiding van het VLAIO contract ondernemerschap en het versterken van het aantrekken van investeringen via de VLAIO-instrumenten Strategische Transformatiesteun en Strategische Ecologiesteun. Ook werken reeds 45 adviseurs van Enterprise Europe Network (EEN), FIT en het VLAIO Contact Center nauw samen om ondernemers met Brexit-vragen van antwoord te dienen via de ‘Brexit Helpdesk’. Met deze steun, opleiding en begeleiding zet het agentschap haar dienstverlening maximaal in om Vlaamse ondernemers getroffen door Brexit te ondersteunen. 

Nood aan herzien van strategisch businessplan 

Heel wat Vlaamse kmo’s zullen dus in de komende maanden door Brexit hun strategische businessplannen moeten herzien en zich noodgedwongen heoriënteren naar nieuwe markten, producten en diensten. Zij moeten bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten zoeken of een diversificatiestrategie opzetten. Ook bepalingen uit het EU-VK handels- en samenwerkingsakkoord, zoals de nieuwe Britse invoertarieven, oorsprongsregels en andere douaneformaliteiten, maken het nodig de bedrijfsvoering te herbekijken. Voor deze belangrijke strategische oefening geeft VLAIO een duwtje in de rug via deze nieuwe subsidie. 

Steun voor inwinnen van extern advies 

Een onderneming die een duurzame bedrijfstransformaties wil uitvoeren om de impact van de Brexit op te vangen, komt in aanmerking. Concreet financiert VLAIO deze samenwerking tussen een projectindiener (= een ondernemer die hinder ondervindt) en een externe private dienstverlener (= consultancybureau, kennisinstelling of studiebureau), die de kmo bijstaat bij deze strategische heroriëntatie.  

VLAIO steunt hierbij de personeelskost bij de externe dienstverlener en eventueel ook bij de projectindiener, en dit telkens voor maximaal € 25.000. In totaal kan een kmo voor zijn project minimaal € 20.000 en maximaal € 50.000 Brexit veerkrachtsubsidie ontvangen, waarbij de steun 50% bedraagt van de totale projectbegroting. 

De Brexit veerkrachtsubsidie kan je vanaf 1 februari 2021 aanvragen via www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/brexit-veerkrachtsubsidie.

 

Vragen rond Brexit? 

Wil je meer info over de mogelijke van de Brexit voor jou als Vlaamse onderneming? Raadpleeg hier de Brexit-overzichtpagina van VLAIO, of stel je vraag aan het contactpunt voor Brexit via brexit@vlaio.be. Specialisten van Enterprise Europe Network, Flanders Investment & Trade (FIT) en VLAIO staan voor je klaar met antwoorden en advies op maat. 

Blijf ook op de hoogte van het laatste Brexitnieuws door je hier in te schrijven voor de VLAIO Brexit update voor bedrijven en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.