Nieuwe regionale steunkaart 2022-2027 voor België goedgekeurd

Publicatiedatum
De Europese Commissie heeft de regionale steunkaart voor België goedgekeurd. Hierdoor kunnen grote ondernemingen opnieuw investeringssteun genieten in bepaalde gemeenten. Voor Vlaanderen is dit relevant voor grote ondernemingen die strategische transformatiesteun (STS) willen aanvragen voor geplande investeringen of gebruik willen maken van de loonkostvermindering via de steunzones (ook wel ‘ontwrichte zones’ genoemd).
Regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027
Regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027

Wat is de regionale steunkaart? 

Europa laat enkel investeringssteun toe voor grote ondernemingen indien het bedrijf gelegen is in een gemeente met economische achterstand. Deze extra steun moet de economische ontwikkeling boosten. Elke zes jaar publiceert de Europese Commissie hiervoor een regionale steunkaart per lidstaat, met uitlijsting van de gemeenten die in aanmerking komen. 

Grote ondernemingen kunnen opnieuw steun vragen 

De vorige Belgische steunkaart 2014-2020 werd omwille van de coronacrisis met een jaar verlengd en liep eind 2021 af. Nu de nieuwe regionale steunkaart 2022-2027 goedgekeurd is, kunnen grote ondernemingen opnieuw investeringssteun aanvragen, mits ze in de betreffende gemeenten investeren. Voor Vlaanderen betekent dit concreet dat de steunmaatregelen ‘strategische transformatiesteun’ en ‘steunzone’ terug aangevraagd kunnen worden door grote ondernemingen. 

25 Vlaamse gemeenten op de nieuwe steunkaart 

In Vlaanderen zijn er 25 gemeenten opgenomen op deze regionale steunkaart: 

  • In Limburg zijn dit: Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Heers, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maasmechelen, Oudsbergen, Pelt, Tessenderlo, Tongeren en Zutendaal; 
  • In Oost-Vlaanderen zijn dit: Geraardsbergen, Ninove en Ronse 
  • In West-Vlaanderen zijn dit: Diksmuide, Middelkerke en Oostende 

Strategische transformatiesteun voor grote ondernemingen 

Vlaamse ondernemingen kunnen voor de uitvoering van een strategisch transformatieproject VLAIO-steun krijgen voor investeringen én/of opleidingsinspanningen. Echter, de voorwaarden verschillen naargelang de grootte van de onderneming:  

  • Kleine – en middelgrote ondernemingen (kmo’s): 
    • kunnen in geheel Vlaanderen zowel investerings- als opleidingssteun krijgen; 
  • Grote ondernemingen (go’s): 
    • kunnen overal opleidingssteun aanvragen; 
    • kunnen alleen investeringssteun aanvragen voor investeringen in een gemeente die gelegen is in de regionale steunkaart. 

Met de goedkeuring door Europa van de regionale steunkaart kunnen er dus terug aanvragen gebeuren voor grote investeringsprojecten door grote ondernemingen in de 25 hierboven vermelde Vlaamse gemeenten. 

Wat is een steunzone? 

De regionale steunkaart valt niet te verwarren met een steunzone. Met deze steun wordt nieuw leven geblazen in zones die economisch tijdelijk ‘ontwricht’ zijn - vandaar ook de term ‘ontwrichte zones’ die soms gebruikt wordt voor deze steunmaatregel. Bedrijven die investeren in deze afgebakende zones kunnen gedurende twee jaar per extra gecreëerde job een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing krijgen indien deze het gevolg is van een investeringsproject. Deze maatregel zorgt voor een onmiddellijke korting op de loonkosten van 4 tot 5%. Voorwaarde is dat de job minimaal drie jaar (kmo's) of vijf jaar (go's) behouden blijft.  

Drie Vlaamse steunzones erkend 

In Vlaanderen zijn drie steunzones erkend als gevolg van zware economische problemen in het verleden: 

  1. De steunzones rond Genk als gevolg van de sluiting van Ford in 2015; 
  2. Rond Turnhout als gevolg van problemen i.v.m. Philips en Heinz in 2015; 
  3. Rond Machelen-Zaventem als gevolg van vele kleinere sluitingen en saneringen in 2018. 

Een visuele weergave van de steunzones kan je hier raadplegen op Geopunt.

Steunzones zijn ook investeringssteun 

Aangezien de steunzones door Europa ook als ‘investeringssteun’ wordt gekwalificeerd, dienden grote ondernemingen te wachten op de goedkeuring van de Belgische regionale steunkaart vooraleer ze deze maatregel opnieuw konden aanvragen. De lijst van bedrijventerreinen, incubatoren en brownfields die zich binnen de steunzones bevinden dateert echter van 2018. Vermoedelijk verschijnt dit najaar een nieuw Koninklijk Besluit met een geactualiseerde lijst van locaties. Deze steun kan intussen wel opnieuw worden aangevraagd door ondernemingen die zich in de huidige steunzones bevinden. 
 

Steunzones in Vlaanderen 2022
Steunzones in Vlaanderen 2022

Delen: