Nieuwe bruggen in Brugge zijn uniek

Publicatiedatum
42 meter lang, 22 ton zwaar en een levensduur van + 100 jaar. Deze nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen uit composiet zijn een wereldprimeur!
brug uit composiet

Dubbele primeur

De Vlaamse Waterweg heeft de eerste van twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen geplaatst naast de Canadabrug in Brugge. De bestaande houten bruggen waren erg beschadigd en worden vervangen door nieuwe exemplaren uit composiet.

Het gaat om een dubbele primeur: 

  • Het is de eerste fietsbrug in Vlaanderen van deze omvang in glasvezelversterkte kunststof.
  • En met een lengte van 42 meter en gewicht van 22 ton elk worden het meteen dé langste composiet fietsers- en voetgangersbruggen uit één stuk ter wereld. Ter vergelijking: de lengte van een gemiddelde Boeing 737 is 35 meter.

Technisch hoogstandje met groot potentieel

De nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen zijn gemaakt uit composiet. Dit materiaal heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. De bruggen hebben een levensduur van meer dan 100 jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren.

In de tweede fietsers- en voetgangersbrug worden sensoren geplaatst. De Vlaamse overheid hoopt met behulp van deze sensoren veel bij te leren over het ontwerp en het gedrag van deze bruggen, zodat er in de toekomst meer gewerkt kan worden met composietmaterialen.

De composietbruggen in Brugge zijn een proefproject met een groot potentieel voor de rest van Vlaanderen. 

Innovatieve overheidsopdracht (PIO-project)

De vervanging van de fiets- en voetgangersbruggen gebeurt in opdracht van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

Het project is één van de bijna 50 innovatieve overheidsopdrachten en is een beleidsdomeinoverschreidende samenwerking tussen PIO, EWI en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

 

Wil jij de overheid als klant?

Om de publieke sector te innoveren, hebben we de creativiteit van jouw bedrijf nodig! Als grote onderneming, kmo, start-up fo ontwikkelaar kun je dat nu veel makkelijker. Want Vlaanderen zet via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) nu nog meer in op innovatie. Neem een kijkje op deze website om te kijken welke commerciële kansen een innovatieve overheidsopdracht voor je bedrijf kan bieden en hoe je aan een van de projecten deelneemt. Of lees alvast onze VLAIO-pagina over PIO-projecten

 

Delen: