Netwerkdag STEM-academies in Technopolis

Publicatiedatum
Op 30 mei 2023 organiseerde VLAIO samen met Technopolis en facilitator Contutti voor de tweede keer een ontmoetingsmoment voor alle STEM-academies. Thema van de dag: delen van inspirerende STEM verhalen om STEM als hobby meer zichtbaar te maken in Vlaanderen.

"Een STEM-academie in elke gemeente"

Onder de noemer "een STEM-academie in elke gemeente" biedt de Vlaamse Regering kinderen en jongeren de kans om STEM activiteiten te beleven buiten het schoolcurriculum. Zo willen ze hen enthousiast maken voor STEM. Voor een krachtige ‘STEM in de vrije tijd’ zet VLAIO in op het versterken en verzelfstandigen van de STEM-academies, het verstevigen van de connecties in het STEM-veld en op continue vernieuwing van STEM-activiteiten. Via deze netwerkdag wil VLAIO de connecties tussen de STEM-academies versterken en waar mogelijk verbinding en samenwerking opzetten.

STEM-verhalen

We vroegen de 40 deelnemende STEM-academies om verhalen en positieve ervaringen met elkaar te delen. Hoe heeft de deelname aan een STEM-activiteit het leven van een jongere, trainer, leerkracht, ouder, ondernemer, … veranderd? Of een diepe positieve impact nagelaten op de betrokkenen en/of zijn omgeving? Uit de meer dan 100 verhalen werden 10 verhalen uitgekozen om samen verder uit te werken met de specifieke doelgroep/boodschap voor ogen. 

Zo was er het mooie voorbeeld van een jongen die in de ziekenhuisschool via de Techniek- en Wetenschapsacademie kennis heeft gemaakt met drones en 5 jaar later zelf drones bouwt. Zijn hobby heeft zelfs zo’n impact gehad dat hij nu ook elektromechanica studeert om van zijn passie zijn beroep te kunnen maken. Dit soort verhalen toont hoe belangrijk STEM in de vrije tijd is en waarom het delen van zo’n verhalen inspirerend kan zijn om jongeren warm te maken voor STEM.

Toelichting communicatieformats

Vervolgens keken we naar verschillende communicatieformats en hoe deze kunnen inspireren om de STEM-verhalen met impact te communiceren. Naast de communicatie aanpak van VLAIO voor bedrijven en netwerk partners werden ook verschillende formats en learnings van onze partners Technopolis en EOS toegelicht. Zo kregen we een inkijk in het productieverloop en de specificaties van de formats ‘F*CK?! My Future!’ en ‘BEHIND THE SCENES met…’ van Technopolis. EOS gaf ons dan weer meer uitleg over specifieke formats die interessant kunnen zijn voor de STEM-academies zoals ‘iedereenwetenschapper.be’ en de speciale editie ‘iedereen uitvinder’.  We sloten de dag af met enkele concrete voorstellen en afspraken om hierop verder te bouwen. Uiteraard was er eveneens tijd en ruimte om te netwerken en elkaar beter te leren kennen.
 

Wordt vervolgd …

De STEM-academies ontmoetten elkaar al een eerste keer in het voorjaar van 2022. De ontmoeting op 30 mei 2023 was hierop een mooi vervolg. De komende jaren zetten we hier nog verder op in. De inzichten uit deze ontmoetingen neemt VLAIO eveneens mee in de verdere uitbouw van het ecosysteem STEM in de vrije tijd.

Delen: