MyMachine valt opnieuw internationaal in de prijzen

Publicatiedatum
MyMachine is een innovatief onderwijsconcept waarbij verschillende onderwijsniveaus creatief samenwerken aan een droommachine. Ook dit jaar viel MyMachine meermaals in de prijzen op de HundrED 2020 Innovation Summit over onderwijsvernieuwing.

Wat is MyMachine?

In MyMachine staat de samenwerking en interactie tussen drie onderwijsniveaus centraal. Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een droommachine. Het ontwerp voor die droommachine wordt uitgewerkt door studenten uit het hoger onderwijs. Leerlingen uit het technisch secundair onderwijs bouwen de machine. Een mooie samenwerking die maximaal inzet op het stimuleren van creativiteit, talentontwikkeling en ondernemingszin bij alle betrokken leerlingen. Ook dit jaar werd MyMachine daarom internationaal gelauwerd. 

Illustratie MyMachine methode 3 stappen
© MyMachine

Samen dromen waarmaken

Eén schooljaar lang werken verschillende generaties leerlingen samen aan een droommachine. Ze worden gestimuleerd om iets nieuws te bedenken vanuit hun leefwereld. Om een “onmogelijke” opdracht te vertalen naar een concept, en dat concept te transformeren tot een werkend prototype. Zo leren ze hun eigen en elkaars talenten kennen. Tijdens het co-creatie proces kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise van verschillende bedrijfsorganisaties. MyMachine helpt op die manier mee om technologie, maakonderwijs en STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathemetics) aantrekkelijk te maken. In Vlaanderen wordt MyMachine uitgerold door VLAIO en Vlajo in samenwerking met onderwijspartners Howest en PXL Limburg.

Twee kinderen tekenen plan voor droommachine
© MyMachine

Internationale erkenning 

De vooruitstrevende aanpak van MyMachine wordt ook internationaal opgepikt. Vorig jaar werd MyMachine door het toonaangevend platform HundrED uitgeroepen tot een van de beste innovaties in onderwijs wereldwijd. HundrED is een Finse non-profit organisatie die wereldwijd actief is in de ondersteuning van onderwijsinnovatie. De erkenning vanuit Finland is veelbetekenend omdat het land een van de beste onderwijssystemen ter wereld heeft. 

Ook dit jaar viel MyMachine meermaals in de prijzen op de HundrED 2020 Innovation Summit over onderwijsvernieuwing:

  1. MyMachine is opgenomen in de HundrED Innovator 2021-lijst als een van de beste onderwijsinnovaties wereldwijd. De jury evalueerde 5000 onderwijsvernieuwingsinitiatieven uit meer dan 100 landen op hun aanpak, impact en schaalbaarheid. MyMachine haalde de selectie. 
  2. HundrED en The Lego Foundation erkennen MyMachine als een van de 20 beste initiatieven rond creativiteit wereldwijd.
  3. MyMachine mede-oprichter Piet Grymonprez is uitgeroepen tot ‘Innovator of the Year’ of onderwijsvernieuwer van het jaar.

Ontdek het verhaal achter droommachine “bloemenliefde”:

Delen: