Krijg steun om jouw kmo beter te beveiligen tegen een cyberaanval

Publicatiedatum
Elke onderneming kan slachtoffer worden van een cyberaanval. Wil je jouw kmo cyberveiliger maken onder begeleiding van een professionele cybersecurity specialist? Dan ondersteunt VLAIO jouw groeitraject via de nieuwe subsidie voor cybersecurity verbetertrajecten.

Elke kmo is kwetsbaar

Geen enkele kmo is veilig voor cybercriminelen. Erik Bosmans is zaakvoeder van dienstverlener Netcure en waarschuwt: “Omdat we in de pers enkel over hackings bij grote bedrijven lezen, denken kmo-bedrijfsleiders dat cybercriminelen kleinere ondernemingen met rust laten”. Niets is minder waar. Cybercriminelen gaan heel gewiekst te werk. Ze zijn gemiddeld al 60 tot 200 dagen ongemerkt bezig vooraleer ze hun ransomware activeren. “De schade is meestal enorm, zelfs bij kmo’s”, ervaart Bosmans. De enige oplossing? Je onderneming preventief beter beveiligen. Dat kan via een cybersecurity verbetertraject. 
 

Wat is een cybersecurity verbetertraject? 

Een cybersecurity verbetertraject is een oplossing tegen cybercriminelen op maat van Vlaamse kmo’s. Het is een individueel traject onder begeleiding van een van de 9 erkende dienstverleners: BA & Sirius Legal, Cranium, Cronos Public Services, EY Advisory Services, Netcure, NVISO, PwC Enterprise Advisory, Resilient Security of Toreon. 
In het ‘basispakket’ van elk traject zijn drie stappen ingegrepen: 

  • Stap 1: Je maakt samen met een cybersecurityspecialist een grondige (technische) analyse van de cybersecurity maturiteit in je onderneming.
  • Stap 2: Daarna maak je een actieplan op, met aandacht voor de voornaamste prioriteiten.
  • Stap 3: Deze specialist geeft je ook advies en begeleidt je om die prioriteiten effectief aan te pakken. Zo werk je bijvoorbeeld samen aan het beveiligen van e-mail, een veiligere netwerkarchitectuur, het wegwerken van kwetsbaarheden, het coachen van medewerkers, een verbeterd gebruikersmanagement, betere voorbereiding op eventuele cyberincidenten, enzovoort.

Nadien kan je een ‘uitbreidingspakket’ kiezen afhankelijk van je situatie en ambitie. 
Je medewerkers worden nauw betrokken bij het implementeren van dit traject. 

Hoeveel subsidieert VLAIO?

Elk traject heeft een omvang tussen de € 25.000 en € 50.000. De verschillende trajecten en prijzen per dienstverlener vind je op de pagina over de cybersecurity verbetertrajecten.
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) neemt telkens 45% van de kost voor zijn rekening als je aan de voorwaarden voldoet. De Vlaamse Regering trekt hier € 4 miljoen voor uit.

Aan de slag!

Heb je interesse? Contacteer dan een van de dienstverleners. Deze overloopt de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Daarna doorloop je een intake gesprek waarin de dienstverlener bekijkt of je nog kunt groeien in cybersecurity. Voor je van start gaat, maakt de dienstverlener een offerte op. Deze moet door jou en door VLAIO goedgekeurd worden. In die offerte staat niet alleen welke resultaten je mag verwachten, welke tools en methodes ze zullen gebruiken, maar ook wat er van jouw onderneming zelf wel en niet verwacht wordt.

 

Nieuwe website gidst je naar de #digitaletoekomst  

Vandaag investeren we in het ondernemerslandschap van morgen. Het door de Vlaamse overheid gesteunde aanbod rond digitalisering is dan ook groter dan ooit! VLAIO bundelt daarom op digitaletoekomst.be alle initiatieven rond starten met digitalisering, artificiële intelligentie, cybersecurity en industrie 4.0.   

Als ondernemer met digitale ambities vind je op digitaletoekomst.be  nuttige informatie, inspirerende verhalen en een handig overzicht van alle steun-, coaching- en begeleidingsmogelijkheden. #digitaletoekomst