Makers Gezocht!

Publicatiedatum
Het project Maakbib zoekt de echte makers onder ons, meer specifiek hun eigenzinnige projecten geschikt voor activiteiten binnen makerspaces en FabLabs. Indienen tot 1 maart!
logo opmaak in inkscape

Wat is een Maakbib?

Maakbib is een initiatief waarbij een bestaande bibliotheek niet enkel nog dient als een uitleendienst voor boeken, maar ook een uitleendienst aan kennis en maakvaardigheden. Hiertoe vervelt de bibliotheek naar een instituut met ook verschillend fablab tools die aangeboden worden. Ook binnen diverse jeugdorganisaties zal zo’n MaakBib ingericht worden.

Wat kan ik?

  • Lowtech: Ik kan iets openschroeven en ga aan de slag met de onderdelen binnenin. Ik maak bijvoorbeeld een useless machine of gewoon een simpele stroomkring.
  • Middletech: Met een minimum aan digitale wijsheid ga ik aan de slag. Ik gebruik enkele digitale applicaties om bijvoorbeeld de snijplotter te gaan bedienen.
  • Hightech: Physical computing heeft (bijna) geen geheimen meer voor mij. Ik gebruik voor mijn projecten vooral digitale maaktechnieken. Denk maar aan een lasercutter, CNC-router, functioneel 3D-printen.

Ik heb interesse. Wat nu?

Schrijf je idee voor maakproject uit in een korte alinea en stuur het naar Maakbib via dit Google Form. Misschien heb je al een mock-up, schets of een foto van een eigen constructie die je verder kunt uitwerken? Voeg deze toe. Alle inzendingen worden verzameld, en door een jury bestaande uit makers, jeugdwerkers en bibliotheekverantwoordelijken beoordeeld. Je krijgt in Maart een seintje of je activiteit is geselecteerd, en kunt aan het werk om dit in detail uit te schrijven.

Wat kan je krijgen?

Buiten eeuwige roem krijg je ook ondersteuning voor het geleverde werk. Afhankelijk voor welk niveau je indient krijgen geselecteerde activiteiten volgend bedrag.

  • Lowtech: een vergoeding van €300.
  • Middletech: een vergoeding van €550.
  • Hightech: een vergoeding van €750.

Planning?

Je kan je voorstel ten laatste indienen op 1 maart om middernacht. Geselecteerd? Dan kan je aan de slag gaan met de template, krijg je een feedbackmoment indien nodig. Je hebt tijd tot midden mei om je werk te bezorgen. Finaal zullen de finale bestanden upgeload worden naar MaakBib.be, en is jouw hard werk voor eeuwig verzilverd.

Hoe indienen?

Zoals gezegd, gebruik deze Google Form voor je voorstel tot activiteit. Als inspiratie van wat met niveau bedoeld wordt, kun je het voorbeeld 'Glas Etsen' bekijken in 3 niveaus:

Delen: