VLAIO Netwerk stelt zich voor: UNIZO

Publicatiedatum
Onder de naam ‘VLAIO Netwerk’ wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen al zijn partners samenbrengen in een hecht netwerk waarin de verschillende organisaties met elkaar samenwerken en elkaar inspireren. Maar dat begint bij elkaar leren kennen. En daarom zetten we hier geregeld één van onze partnerorganisaties in de kijker. Deze keer is de beurt aan UNIZO.

Wat doet UNIZO?

UNIZO wil de onmisbare en vernieuwende partner zijn vóór en ván zelfstandige ondernemers. UNIZO staat voor Unie van Zelfstandige Ondernemers en bestaat al meer dan 70 jaar. 

Een korte voorstelling van UNIZO is te bekijken in dit filmpje, maar samenvattend kunnen we zeggen dat de kerntaken van UNIZO bestaan uit belangenbehartiging, informatie- en adviesverstrekking, en netwerking.

UNIZO behartigt dus de belangen van zelfstandige ondernemers en dat is belangrijk, want zij nemen risico's, zorgen voor hun eigen loon, en creëren welvaart en tewerkstelling. UNIZO verdedigt hen op alle terreinen en op alle niveaus van de sociaal-economische besluitvorming: in de gemeenten, het Vlaamse en Brusselse Gewest, op federaal niveau en in de Europese Unie. We zetten deze ondernemers ook in de kijker, bijvoorbeeld door jaarlijks een aantal awards uit te reiken. Op 21 februari bekroonden we bijvoorbeeld Jozef Plevoets van Festicup tot starter van het jaar.

UNIZO 70 jaar
UNIZO 70 jaar

Maar UNIZO geeft dus ook info en advies?

Ja, ondernemers die lid zijn van UNIZO kunnen onbeperkt en gratis bellen, mailen of chatten voor een persoonlijk eerstelijnsantwoord op al hun ondernemersvragen. Daarnaast biedt UNIZO, in samenwerking met VLAIO, ook advies op maat via individuele begeleidingstrajecten voor ondernemers die willen starten, optimaliseren, groeien, overdragen of financiering zoeken. 

We organiseren ook praktijkgerichte en hoogkwalitatieve opleidingen, bijvoorbeeld in de UNIZO Ondernemersacademie. De docenten zijn altijd experten binnen hun vakgebied die de kmo-leefwereld zeer goed kennen. 

Daarnaast zijn er nog het maandelijkse zakenblad van UNIZO, ZO Magazine, en de UNIZO Adviesbrief, die vol praktische tips, inspirerende ondernemersinterviews en nuttige informatie staan. 

Hoe ziet jullie organisatie eruit?

UNIZO heeft een 200-tal medewerkers, verspreid over een nationaal secretariaat in Brussel en een netwerk van 24 regionale kantoren over heel Vlaanderen. Daar staan adviseurs klaar voor de individuele begeleiding van ondernemers en kandidaat-ondernemers. Verder zijn er natuurlijk nog de 275 lokale ondernemersverenigingen.

UNIZO wordt bestuurd door ondernemers-vrijwilligers, die ondersteund worden door stafmedewerkers.

Voor wie werkt UNIZO?

UNIZO ondersteunt elke ondernemer in Vlaanderen en Brussel, ongeacht de branche of sector waarin ze actief zijn. Ondernemers nemen risico’s. Dag na dag zetten ondernemers zich in, houden ze hun zaak recht en dragen ze zo bij tot de groei van de economie en de welvaart van onze maatschappij. Dat verdient de nodige ondersteuning en die wil UNIZO bieden!

Daarom hebben we ook een aanbod op maat uitgewerkt voor verschillende doelgroepen: starters, groeiers, kmo’s, overnemers en overlaters, internationaal actieve ondernemers, retailers, makers, freelancers, vrije beroepen, dienstverstrekkers, en nog veel meer.

UNIZO verenigt in totaal 110.000 zelfstandige ondernemers en kmo’s, die rechtstreeks lid zijn van UNIZO of via de meer dan 100 sectororganisaties die aangesloten zijn bij UNIZO.

UNIZO lidmaatschap
UNIZO lidmaatschap

VLAIO benadrukt steeds het belang van goed functionerende netwerken om ondernemers beter te ondersteunen. Hoe ziet júllie netwerk eruit?

UNIZO heeft een rijk netwerk. Regelmatig organiseert UNIZO Actuasessies rond actuele onderwerpen of nieuwe overheidsmaatregelen. Op de UNIZO-netwerkevents ontmoeten ondernemers veel collega-ondernemers.

Daarnaast hebben we de lokale netwerken. In de meeste Vlaamse en Brusselse gemeenten behartigt een lokale UNIZO Ondernemersvereniging de belangen en organiseert ze lokale events en infosessies. Ook eindejaarsfeesten en de jaarlijkse Dag van de Klant liggen in handen van de lokale ondernemersverenigingen.

UNIZO heeft zelf ook een breed netwerk van samenwerkende partners. Naast de meer dan 120 aangesloten sectororganisaties en kennisinstellingen, werkt UNIZO ook nauw samen met bijvoorbeeld Dyzo, een initiatief dat ondernemers in moeilijkheden helpt, of Markant, het vrijetijdsnetwerk voor ondernemende vrouwen.